Egy kutatás során olyan enzimre bukkantak a tudósok, amelynek kizárólagos célbavételével hatásosan kezelhető a prosztatarák.

Segíthet a hagyományos kezelésre rezisztens, prosztatarákban szenvedő betegeken, valamint hatékonyabbá teheti más daganatos megbetegedések, mint a mell-, bőr- és hasnyálmirigyrák ellen alkalmazott terápiákat az az enzim, amelyet nemrég fedeztek fel kutatók prosztatarákkal küzdő, ám a hagyományos kezeléssel szemben ellenálló páciensek daganatában.

Mindegyik betegnél magas volt az úgynevezett PI5P4Kα enzim szintje, amely mint kiderült, szerepet játszik a daganat növekedésében, és a hagyományos kezeléssel szembeni ellenállásban. 

"Figyelemre méltó, hogy találtunk egy olyan enzimet, amelynek gátlásával célzottan elpusztíthatjuk a prosztatarákot még olyan esetekben is, amikor a hormonokat csökkentő kezelések hatástalanok, vagy amikor rezisztencia alakult ki. Ez az első alkalom, hogy ezt az enzimet a prosztatarákban mutattuk ki, és arra számítunk, hogy más rákos megbetegedések esetében is relevánsnak bizonyul majd. A precíziós orvoslás javításának fontos eleme, hogy minél több eszközt használjunk a rák kezelésére, miközben mérsékeljük a rezisztencia kockázatát" – idézte a tanulmány társszerzőjének, a Sanford Burnham Prebys biológiai és gyógyszerkutatói központ docensének, dr. Brooke Emerlingnek a szavait az Egészségkalauz

A tanulmány eredményeit a kutatócsapat a Science Advances című folyóiratban publikálta. Mint azt írásukban megjegyezték: a prosztatarák számos esete gyógyítható olyan kezelésekkel, amelyek csökkentik a tesztoszteron és más férfi nemi hormonok szintjét, ugyanakkor az érintett páciensek mintegy 10-20 százaléka öt éven belül rezisztens lesz a terápiákra, így a rák átterjedhet a test többi részére. Éppen ezért kiemelten fontos az újfajta terápiás módszerek kutatása. A rák anyagcseréjének bizonyos területeit például évtizedek óta vizsgálják, ám a lipidanyagcserét csak nemrég kezdték kutatni. Ide tartozik a felfedezett PI5P4Kα is, amely a PI5P4K-nak nevezett enzimek egy csoportja. A lipidek anyagcseréjében vesz részt egy olyan molekulatípusban, amely magában foglalja a zsírokat, hormonokat és számos vitamint.

(Borítókép: Prosztatarák elleni küzdelmet szimbolizáló kék szalagot tartó férfi. Fotó: Getty Images)