Népszerű gyógyszert ítélt hatástalannak nemrég az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA). A szövetségi intézmény tanácsadó bizottsága szavazással fogadta el a legújabb eredményeket.

Hatástalannak találta az orrdugulás megszüntetésére használt legnépszerűbb gyógykészítmények fő hatóanyagát az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (FDA) szakértői testülete.

A legújabb vizsgálatok eredményei szerint a fenilefrint tartalmazó, recept nélkül kapható orrcseppek és orrspray-k az ígért hatást nem eredményezik. 

Az MTI rámutat, hogy a hatóság egyöntetű szakmai véleménye szerint a megfogalmazott aggályokra nem jelentene megoldást, ha a gyártók növelnék a szerek hatóanyag-tartalmát, az ugyanis súlyos mellékhatásokhoz, köztük a vérnyomás veszélyes megemelkedéséhez vezethet.

A fenilefrint tartalmazó, szabadon forgalmazható készítmények az elmúlt 15 évben a legnépszerűbb orrdugulás elleni gyógyszerekké váltak, miután egy 2006-os szövetségi törvény a korábban elterjedt pszeudoefedrin-tartalmú szereket vénykötelessé tette, mert abból a hatóanyagból metamfetamin kábítószer nyerhető ki. Amennyiben az amerikai gyógyszerhivatal elfogadja a tanácsadók javaslatát, a legnagyobb gyógyszergyártóknak, így a Johnson & Johnsonnak, a Bayernek és több más piaci szereplőnek gondoskodnia kell arról, hogy az érintett készítményei lekerüljenek a gyógyszertárak és drogériák polcairól.

(Borítókép: Csalódott férfi. Illusztráció: Getty Images)