Nemrég derült ki, hogy az úgynevezett agyi köd akár két évvel a fertőzés után is megkeserítheti az életünket.

A koronavírus-járvány mára szinte teljesen elcsitult, a következményeitől sokan a mai napig szenvednek. A poszt-covid tünetek több embert is érintenek világszerte és folyamatosan jelennek meg újabb tünetek, amelyek a betegség szövődményeiként maradtak fent.

Az már eddig is ismert volt, hogy a poszt-covid tünetei között nemcsak fizikális, hanem pszichés tünetek is akadnak. Nemrég kiderült, hogy az egyik legjellegzetesebb panasz,

az úgynevezett agyi köd sokkal akár két évvel a covid fertőzés után is megkeserítheti a betegek életét.

Az Oxfordi Egyetem kutatói több mint egymillió ember adatait elemezték, és az eredményeket a Lancet orvosi folyóiratban publikálták – számolt be a Bloomberg. A kutatás arra a megállapításra jutott, hogy még az enyhe covid is okozhat olyan szintű agyi problémákat, ami 10 év öregedésnek felel meg.

A jelentés szerint találtak olyan eseteket is, akiknél még a covid után két évvel is megnövekedett volt annak az esélye, hogy idegrendszeri panaszok és mentális zavarok alakuljanak ki.

Az egyik legsúlyosabb ezek közül az úgynevezett agyi köd, amely egy memóriazavarokkal, feledékenységgel, rosszabb koncentrálóképességgel esetleg tudatzavarral járó állapot. 

(egészségkalauz)

(Borítókép: Összezavarodott férfi. Illusztráció: Claudia Burlotti/Getty)