Ha elolvassa az alábbi listát, talán máshogy áll hozzá némely ételhez a jövőben.

Tudjuk, hogy vannak karcinogén, azaz rákkeltő anyagok, amelyek közül sok az élelmiszeriparban is előfordul. Alább összeszedtünk néhány ételt, amely bizonyítottan rákkeltő hatású. 

Bár sok esetben még mindig nem ismerjük a választ arra, hogy a rák bizonyos fajtáit pontosan mi idézi elő, de annyi biztos, hogy számos tényező közrejátszhat a kialakulásában. A kutatások szerint a rosszindulatú daganatok 80-90 százaléka valamilyen külső tényezőhöz is kapcsolódik.

Feldolgozott húskészítmények

Az Egészségügyi Világszervezet a feldolgozott húsokat az emberre nézve rákkeltőnek minősítette. Ezek nagy részét füstöléssel, sózással, pácolással vagy konzerválással tartósítottak, ami kifejezetten rákkeltő hatású lehet. 

Sült krumpli

A keményítőtartalmú ételek magas hőmérsékleten történő sütésekor egy akrilamid nevű vegyület képződik, amely bizonyítottan rákot okoz az állatoknál, de szakértők szerint az emberre is veszélyes lehet, nagy dózisban pedig károsítja az idegeket is. A szervezet igyekszik ugyan lebontani a káros anyagokat, de a mutálódott sejtek növelik a daganat kialakulásának esélyét.

Alkohol

Az alkoholfogyasztás a Centers for Disease Control and Prevention szerint növeli a mell-, a máj-, a vastagbél-, valamint a száj- és torokrák kialakulásának kockázatát. Az acetaldehid a DNS-károsodást és az oxidatív stresszt is elősegíti, és az immunrendszerre is kifejezetten rossz hatással van.

Túlsütött ételek

Az ételek – ide értve főként a húsokat – túlsütése rákkeltő anyagokat termelhet. Egy 2020-as tanulmány szerint ha a húst magas hőfokon sütjük, rákkeltő PAH-ok (policiklusos aromás szénhidrogének) és HCA-k (heterociklusos aminok) keletkeznek. Ezek az anyagok azáltal növelhetik a rák kialakulásának kockázatát, hogy megváltoztatják a sejtek DNS-ét. Sokan éppen ezért kerülik a grillezést. 

Penész

Kevesen vannak, akik önszántukból fogyasztanak penészt, azonban a szervezetünkbe ennek ellenére is bekerülhet. A penészgombák bizonyíthatóan növelik a rák kialakulásának kockázatát. Az úgynevezett mikotoxinok ugyanis az élelmiszerekben természetes módon képződő legveszélyesebb méreganyagok közé tartoznak, melyek nemcsak rákkeltőek, de károsíthatják az idegrendszert is. 

(Borítókép: Grillezés. Illusztráció: morgan23/Getty)