Elképesztő mítosz terjeng a neten a hajmosással kapcsolatban az utóbbi időben. Sokan állítják, hogyha nem mossuk gyakran a hajunkat, akkor az nem fog zsírosodni, és még többen vannak azok, akik ezt el is hiszik. A tévhitet nemrég egy szakorvos oszlatta el.

Akár napokat, sőt heteket is várhatunk egy-egy hajmosással – állítják többen a közösségi médiában vírusként terjedő videókban, hozzátéve, hogyha így teszünk, akkor nem termel majd annyi olajat, ennek nyomán nem fog zsírosodni, sőt egészségesebb lesz a hajunk. Az állítás azonban téves, hogy miért, azt dr. Jenny Liu bőrgyógyász fejtette ki nemrég.

„A fejbőrápolás bőrápolás. Sosem szabadna néhány napnál tovább várni vele, még akkor sem, ha úgy látjuk, hogy a hajunk nem zsíros. Az, hogy a hajunk és a fejbőrünk magától tisztulna, nem több mítosznál” – hívta fel a figyelmet egy TikTok-videóban dr. Liu. Hozzátette: a ritkán végzett hajmosás hozzájárul az úgynevezett Malassezia élesztőgombák elszaporodásához, vagyis gombás bőrbetegséget és ezzel járó korpásodást, valamint gyulladást okoz.

A fejbőrünkön maradt faggyú oxidatív stresszt okoz, ez a gyulladás pedig nem egy egészséges környezet a haj növekedéséhez.

Mindenki, aki hajhullással küzd, tartsa karban a fejbőre egészségét, hogy maximalizálja a hajnövekedést” – fogalmazta meg tanácsát a bőrgyógyász. Szakmai véleménye szerint hajtípustól függően nagyjából kétnaponta kellene hajat mosnunk, izzadás esetén pedig napi rendszerességgel, hogy egészséges maradjon. A sampon megválasztásánál ugyanakkor érdemes ügyelni, a korpásodás elleni termékek napi használata ugyanis kiszáríthatja a fejbőrt és felboríthatja a haj szerkezetét.

Dr. Jenny Liu további tippjei szerint soha ne fésüljük a hajunkat, ha nedves, kivéve, ha texturált, vagyis hullámos vagy göndör hajunk van. Ezen kívül kondicionálót csak a hajvégekre használjunk, mivel egészében károsíthatja a hajszálakat. A hajápolási termékek használata ius fontos, ilyenek például a különböző fejbőr olajok, szérumok, hőkezelő spray-k és mélykondicionáló maszkok. A szaténpárnán való alvás szintén jót tesz a hajnak, mivel segít csökkenteni alvás közben a fejbőr súrlódását, ezzel jelentősen javítva a haj kinézetét és tapintását. Szintén támogatja a hajunk és fejbőrünk egészségét, ha samponozás előtt olajat használunk, amely megvédi a hajat a víz okozta károsodástól.

Ha a hajvégekre kenjük, vagy éjszakára kezelésként hagyjuk rajta a fejünkön, az segíthet, hogy a hajunk védve maradjon a mosás okozta károktól

– mutatott rá a szakember.

(LADBible)

(Borítókép: Hajat mosó férfi. Illusztráció: Getty Images)