Gázképződést, puffadást és más kellemetlen tüneteket okozhat a gyümölcs.

A cseresznye alapvetően egészséges gyümölcs, jól illeszkedik a kiegyensúlyozott étrendbe. Ugyanakkor előfordulhat, hogy egyeseknél puffadást vagy gázképződést vált ki, különösen akkor, ha valamilyen emésztőrendszeri érzékenység – például irritábilis bél szindróma – áll fenn.

Ennek oka, hogy a cseresznye nagyobb mennyiségben tartalmaz szorbitot és fruktózt, amelyek nehezebben szívódnak fel a vékonybélben. Emiatt ezek az anyagok erjedni kezdenek a bélrendszerben, és kellemetlen tüneteket okozhatnak. Hasonló hatással lehetnek más, magas FODMAP-tartalmú (nehezen emészthető szénhidrát-tartalmú– a szerk.) ételek is – például bizonyos zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek vagy édesítőszerek –, amelyekre az érzékeny szervezet gyakran hasonló módon reagál. 

Érdemes elkerülni a kellemetlen tüneteket

A FODMAP-okat a vastagbélben lévő baktériumok gyorsan erjesztik, ezért okoznak ilyen tüneteket. Ilyen problémát más gyümölcsök is előidézhetnek, mint az alma, mangó, körte, szőlő, áfonya, mazsola.

A cseresznyében található cukor azonban különösen sok vizet von el a bélrendszerből, és ezzel puffadást okoz.

Ez a bélfal izmainak összehúzódásait is befolyásolja, ami székrekedést idézhet elő. Ezek a tünetek pedig gyomorfájdalmakkal és más kellemetlen érzésekkel járnak.

A cseresznye fogyasztását érdemes lehet csökkentenie annak, akinél problémákat okoz, akár más gyümölcsöt választva helyette.

Ezenkívül érdemes figyelni arra, hogy ne üres gyomorra fogyassza, és a gyümölcs alapos megrágása is segíti az emésztést, amivel csökkenthetők a kellemetlen tünetek is.

(Femina)

(Borítókép: Cseresznye. Illusztráció: Westend61/Getty)