Tetűvadászat az oviban

Figyelmeztető felirat jelent meg a minap óvodánk üzenőfalán. Az óvónők tájékoztatója szerint egy csoportjukba járó ovis fején tetveket találtak és kérik a szülőket, hogy saját csemetéiket otthon vizsgálják át és szükség esetén kezeljék őket.

Mivel csak gyermekkoromból maradt néhány halvány emlék ezekről a kis dögökről, felhívtam kedvenc gyerekorvosunkat, hogy tanácsot kérjek tőle. „Vagy mozgó, 3-4 mm-es rovarokat keress, vagy apró gyöngyházfényű serkéket a haj tövén. Úgy tudod megkülönböztetni a hozzá hasonló korpától, hogy ezek nehezen távolíthatók el a hajszálról. Szinte szálanként kell átnézni a hajat. Ha találsz ilyeneket, egyesével kell eltávolítani őket. Vannak tetűirtó szerek is, pl. Nittyfor, amit hajmosás után kell alkalmazni.” – javasolta.


A gyereket az erkélyajtó elé állítottam és átvizsgáltam a fejét . Most először örültem annak, hogy még mindig nem sűrűsödött be a haja, azt a néhány szálat nem volt nehéz dolgom átkutatni. Megnyugodtam, semmiféle állat nem költözött a fejére. Legalábbis egyelőre.

A hajmosás utáni nittyforos kezelés megelőzni is segít a bajt, a szer ugyanis rászárad a hajra, és megöli az esetleg beköltöző tetveket. Hatását egészen a következő hajmosásig megőrzi, csak arra figyeljünk, hogy szembe és sebes bőrfelületre ne kerüljön.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek