Aláírásgyűjtés a szabad szülészválasztásért

Leendő édesanyák és édesapák fogalmazták meg azt a petíciót, amelyet a szabad kórház- és szülészválasztással kapcsolatban nyújtanak be az egészségügyi miniszternek. Álláspontjuk szerint a szülést nem lehet a többi orvosi beavatkozással együtt kezelni, hiszen ez egy természetes folyamat, és jelentős bizalmi és érzelmi kapcsolatra épül a választott orvossal.


A petíció kezdeményezői egyetértenek az egészségügyi reform szükségességével és a hálapénz visszaszorításának szándékával, véleményük szerint azonban a szülést külön kell kezelni a többi beavatkozástól, hiszen alapvetően nem nevezhető beavatkozásnak: a szülést a szülő nő maga végzi, a szülőorvos és a szülésznő ideális esetben csak kíséri a folyamatot. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a komplikációmentes szülésre akkor van a legnagyobb esély, ha a szülő nő biztonságban érzi magát, ehhez elengedhetetlen, hogy azok lássák el, akiket ismer és akikben megbízik.

Véleményük szerint a szabad kórház- és szülészválasztás korlátozása veszélyezteti a szülő nő és magzata egészségét, növelheti a programozott szülésindítások számát, ezzel együtt a komplikációk esélyét.

A beadványban azt kérik a szülők a kormánytól és az egészségügyi minisztertől, hogy a szülő nők továbbra is térítési díj nélkül választhassák meg, hol és kivel szeretnének szülni. Amennyiben mégis bevezetik a kórház- és szülészválasztás esetén a térítési díj egy részének megfizetését, ez az összeg legyen ésszerű, előre megtervezhető és ne az elvégzett beavatkozásoktól függjön. A kórháznak befizetett összegből pedig kötelezően részesüljön a szülést levezető választott orvos és szülésznő is.
A petícióhoz az aláírásgyűjtő ív kitöltésével lehet csatlakozni.

További információ, a petíció és az aláírásgyűjtő ív innen tölthető le.
Oszd meg másokkal is!
Mustra