Gumimaci helyett Szabó Gyula

Meggyőződésem, hogy a szülők úgy választanak gyerekcédét, hogy az nekik is tetsszen. Nincs annál idegölőbb, mikor a ded huszonhatodszorra is lejátszatja velünk például a Gumimacit. Ennél azért igényesebb korongok is kaphatók.


A nagy mesemondó című cédén a Kossuth-díjas érdemes művész, Szabó Gyula előadásában hallhatók olyan klasszikusok, mint az Öreg néne őzikéje és A kiskakas gyémánt félkrajcárja, melyeken több generáció nőtt fel. A lemez olyan sikeres lett, hogy elnyerte Az év hazai zenealbuma címet. A platinalemezzé vált korong folytatása nemrég jelent meg a piacon A nagy mesemondó 2. címmel, melyre jóval több mese, dal és mondóka került, mint elődjére.

Mikor először hallgattuk, Málni az oviból ismert Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt játszatta újra, első körben vagy ötször. (Ez azért kevésbé volt idegesítő, mint az Itt van a gumimaci című nyarvogás.) A dal közös éneklésénél Szabó Gyula rekedt hangja szerencsére elnyomta az én varjúkárogásomat. Talán nem eléggé. Egyszer egy királyfi és az Egy boszorka van című népdal éneklése alól már felmentést kaptam.

A gyerekek nem nagyon figyeltek a hosszú mesékre. Mikor gyermekkorom kedvencét, a Macskacicót (amely a televízióban a Magyar népmesék sorozat egyik része volt) hallgattam, ők tüntetőleg kivonultak a szobából. Nem hatotta meg őket a Répamese és a Kacor király sem. A Csókai csóka és A cinege cipellője című Móra Ferenc verseket annál szívesebben hallgatták. Újra és újra.

Milyen jó érzés és büszkeség tölti el az embert, mikor azt hallja, hogy a gyerekszobából vékony hangon az Este jó, este jó első sorai hallatszanak. És az sem baj, ha a szöveg nem egészen úgy van.

A nagy mesemondó - 2250 Ft
A nagy mesemondó 2 - 2400 Ft
Zeneker Kiadó
Oszd meg másokkal is!
Mustra