Támogatják a pneumococcus-oltást

Január 16-tól a pneumococcus okozta agyhártyagyulladás elleni oltás 70 százalékos TB támogatással rendelhető az 5 éves kor alatti, kiemelten magas rizikócsoportba tartozó gyermekek számára. Eddig az oltásért közel 16 ezer forintot kellett fizetni.


A Porontyon korábban beszámoltunk arról, hogy hiába javasolják a szakemberek a pneumococcus elleni védőoltást, kevesen fogják tudni beadatni gyermeküknek, mivel az oltóanyag teljes árát, azaz közel 16 ezer forintot kell kifizetniük.

Januártól az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 70 százalékkal támogatja az oltást a fokozott kockázati csoportba tartozók körében, ennek értelmében az ötévesnél fiatalabb,  krónikus betegségekben (szív és érrendszeri, tüdő, vese, máj) szenvedők és a beteg koraszülöttek számára felírt oltóanyagért 4787 forintot kell fizetni. Az intézkedés közel tízezer családot érint.

A pneumococcus oltást 2 hónapos kortól lehet először adni. A csecsemők és 6 hónapnál fiatalabb kisgyerekek 3 oltást kapnak 1-1 hónapos kihagyással, majd egy negyedik oltást két éves korban. A 7-11 hónapos gyerekek két oltást kapnak 1 hónapos kihagyással, majd a harmadik oltást két éves korban. A 12-23 hónapos gyerekek 2 oltást kapnak legalább 2 hónapos kihagyással. 2-5 éves gyerekek számára egyszeri oltás elegendő.
Oszd meg másokkal is!
Mustra