Károsítja a baba érrendszerét a terhesség alatti dohányzás

A terhességük alatt dohányzó nők már a magzati életben károsítják születendő gyermekük érrendszerét, s ez a későbbiekben agyvérzéshez, illetve szívrohamhoz vezethet - figyelmeztettek holland kutatók.


Az orvosok már régóta tudják, hogy a terhesség alatti dohányzás több módon is károsítja a magzatot, egy mostani holland vizsgálat azonban bebizonyította, hogy a dohányzó állapotos nők utódai nyaki verőereinek fala már fiatal felnőtt korukban vastagabb a normálisnál. Az érfal vastagságából a szakemberek a szívroham, illetve agyvérzés kockázatát hordozó érelmeszesedés veszélyeztetettségi fokára tudnak következtetni. Az utrechti egyetem orvosi fakultásán végzett vizsgálatról a kutatást vezető orvos, Cuno Uiterwaal az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége Orlandóban tartott éves kongresszusán számolt be.

A dohányzó anyáktól született 215 gyermeken elvégzett vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy az anyai dohányzás mértéke mennyiben befolyásolja az érfal vastagságot. A legerősebben nikotinfüggő, azaz legtöbb cigarettát szívó nők utódainak nyaki verőere mutatta a legnagyobb mértékű károsodást, míg a kevesebbet cigarettázó asszonyok gyermekeinek nyaki verőerei kevésbé vastagodtak meg.

"Feltételezéseink szerint a dohánytermékekben található vegyületek áthatolnak a méhlepényen és közvetlenül károsítják a magzat keringési rendszerét. A károsodás visszafordíthatatlan és az utódnak élete végéig együtt kell élnie vele" - hangsúlyozta dr. Cuno Uiterwaal.
Oszd meg másokkal is!
Mustra