Napi 15 perc mozgás elég az elhízás ellen

Csupán naponta 15 percnyi intenzív testmozgás elegendő ahhoz, hogy egy gyerek ne hízzon el - mutatták ki amerikai és angol kutatók. Öt és fél ezer, átlagosan 12 esztendős gyermeket vontak be a kutatásba, amelynek során a gyerekeket úgy figyelték meg, hogy mozgásérzékelő műszert csatoltak a testükre, ezenkívül röntgenkészülékkel is vizsgálták zsírszöveteiket, írja az MTI.


Kiderült: azoknál a gyerekeknél, akik naponta legalább 15 percet intenzíven mozognak - futnak, úsznak, fociznak -, 50 százalékkal kisebb az elhízás esélye. "Az adatok azt mutatják, hogy az intenzív testmozgás többet nyom a latban, mint az aktivitás egésze" - írta az egyik szakember a PLoS Medicine című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban, amelyben a kutatás eredményéről számoltak be.

"Pontosan tudjuk, hogy a diéta fontos, ám ez a kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy nem szabad megfeledkezni a testmozgásról sem. Valóban meglepő az a felismerés, hogy a rövid, de intenzív testmozgás milyen jelentős hatást gyakorol" - mondta az egyik kutató.

Az elhízás nyilvánvalóan minden esetben abból ered, hogy az emberek több kalóriát visznek be, mint amennyit elégetnek, de a szakértők egyelőre nem jutottak egyetértésre abban, hogy a kövérség elkerülésében a kevesebb kalória, vagy a több testmozgás a döntő, s ha az utóbbi, akkor a fizikai erőkifejtés mely formája a leghatásosabb, írja az MTI.

A fejlett országokban egyre nagyobb problémát okoz az elhízás: az Egyesült Államokban például a lakosság 60 százaléka túlsúlyos vagy kövér.
Oszd meg másokkal is!
Mustra