A kismama a ruha alatt is csíkos

Az egyik haverom azt mondja, hogy egy bölcsészen mindig van valami csíkos. Ez kiemelten igaz a terhes bölcsészekre. A terhes nők közül ugyanis tízből kilencet megtalálnak a terhességi csíkok.

Hogy mik is a terhességi csíkok, orvosi nevükön striák? Striáknak nevezzük a bőrszövet nyúlási csíkjait. Minden olyan esetben kifejlődnek, amikor a bőr természetes nyúlási igénybevételnek van kitéve, pl. túl gyors alakváltozás, növekedés, hízás, terhesség, intenzív izomfejlődést kiváltó sport, esetleg hormonzavar.

A hirtelen alakváltozás hatására a bőr alatti kötőszövet csíkszerűen megszakad, kialakulnak a jellegzetesen közel párhuzamos lefutású, változó szélességű, heghez hasonló mélyvörös elváltozások (aktív stria), mely felett a bőr legfelső rétege (hámréteg) kinyúlik, elvékonyodik, és több hónap elteltével egy fehér, sorvadt, puha tapintatú bőrelváltozás alakul át (passzív stria). Ez a bőrszerű fehéres képződmény kevésbé zavaró, mint a mélyvörös állapot.



A terhességi csíkok kialakulását a bőr megnyúlása és a súlynövekedés mellett a gesztagén hormon is okozza. Ez gondoskodik arról, hogy a kötőszövet szükség esetén megnyúljon. A nap UV-A sugarai roncsolják a bőr rugalmas szöveteit, különösen a várandósok feszülő, elvékonyodott bőrében tudnak nagy kárt tenni.

A striákat, ha egyáltalán bármit is lehet kezdeni velük, bár sokan ezt sem tartják valószínűnek, akkor megelőzni kell, mert elmulasztani, ezt egyöntetűen állítják a bőrgyógyászok és a tapasztalt anyukák, még a legdrágább módszerekkel sem lehet. (Kivétel: az ecetes olló, azaz a bőrrel együtt leplasztikáztatni). 

Mi ajánlanak a szakértők a striák megelőzésére?
Sok mindent, de ennek a sok mindennek a hatása nem bizonyított kísérletekkel. A striák kialakulását valószínűleg leginkább a kötőszövet egyéni erőssége és a pocaknövekedés mértéke és üteme határozza meg. De ezt a pár jó tanácsot azért megszívlelhetjük:

  • Ne napoztassuk hosszasan a pocakot!
  • Kerüljük a túlzott súlygyarapodást!
  • Végezzünk valamilyen kímélő mozgásformát, ez is fokozza a vérellátottságot!
  • Kenegessük, masszírozzuk a bőrt, az növeli a vérellátottságot, így rugalmasabb lesz. Használjunk megfelelő cink-, fehérje-, C- és E-vitamin-tartalmú krémet! De A-vitaminos krémmel a terhesség alatt nem szabad kenegetni a hasat!

A terhességi krémek hatása nem igazán bizonyítható, mégis rengetegféle van forgalomban. Olvasóink is említették a Vichy, a Babé, a Milupa és a dm krémjeit, azonban mint hozzátették, valószínűleg nem a krém határozta meg, hogy lettek-e csíkjaik, vagy sem.

Jelentem, én a Bübchen terhességi krémjét használtam. Nagyon finom illata volt, tele van mindenféle olajokkal, amikor elfogyott, az Avonra tértem át, hatása mindkettőnek a nullával volt egyenlő. Lehet, hogy nem dörzsöltem, masszíroztam eleget, mindenesetre hiába követtem a fenti szabályokat.

A kialakult striákat eltüntetni nem, csak halványítani lehet, ugyancsak drága módszerekkel. Ide tartozik, hogy a csíkok idővel maguktól is halványulnak, tehát a folyamatot maximum felgyorsítjuk az alábbi módszerekkel, illetve kicsit rásegíthetünk:

  • Lézerkezelés: a legdrágább kezelési forma. Annál eredményesebb, minél frissebb a stria.
  • Mikrodermabrázió: orvosi bőrcsiszoló kezelés megfelelő kozmetikummal kombinálva. Jelentős javulást eredményezhet.
  • Vákuummasszázs: bőrfeszesítő kezeléssorozat.
  • Hasplasztika: ez az egyetlen kezelés, amely a plasztikázott területről (bőrrel együtt) valóban teljesen eltávolítja a striákat.
Oszd meg másokkal is!
Mustra