Minden tizedik ausztrál lány hánytatja magát

Egy újonnan megjelent ausztrál tanulmány alapján majdnem minden ötödik lány éhezteti, vagy hánytatja magát, hogy alacsonyan tartsa a súlyát. A 8900 gyermek illetve kamasz részvételével készült felmérés drámai emelkedést mutat azon 12-18 évesek számában, akik táplálkozási rendellenességgel összefüggésbe hozható viselkedésformákat tanúsítanak, például dohányoznak vagy rendszeresen szednek hashajtót, számol be a MediPress.


Az 57 iskolából összegyűjtött adatokból kiderült, hogy a diáklányok 18 százaléka éhezteti magát kétnapos időszakokra, hogy megszabaduljon a kilóktól. 2000-ben ez az arány még csak 9,9 százalék volt. Az önhánytatók aránya 3,4 százalékról 11 százalékra emelkedett a felmérés adatai szerint. A lányok 8 százaléka vallotta be, hogy a cigarettát étvágycsökkentőként alkalmazza súlya visszafogására, 2000-ben ez még csak 2,4 százalék volt.

A Sydney Egyetem kutatója Dr. Jenny O'Dea szavaival az eredmények elszomorító új irányzatra utalnak. A kutatónő szerint az ausztrál elhízási járványt körülvevő folyamatos nyilvánosság is felelős, mert abba üldözi a lányokat, hogy drasztikus eszközöket alkalmazzanak súlyfeleslegük lefaragására. „A sovány ideálkép 2000 óta még soványabb lett, s úgy gondolom, a lányok ugyanolyan erős nyomás alatt vannak, hogy minél hamarabb elérjék az ideált. Ezért folyamodnak ezekhez a veszélyes módszerekhez.” — mondta O’Dea, aki a kutatási eredményeket egy Brisbane-i táplálkozási konferencián is bemutatja.

A szakember szerint tetézi a bajt az, hogy ezek a módszerek nem segítenek. „Korábbi tanulmányok azt mutatják, hogy azok, akik így próbálják megakadályozni a súlyfelesleget, még kövérebben végzik, mivel hajlamosak lesznek a mértéktelen habzsolásra.” — mondta a szakember.

A böjtölés a szakember szerint nagyon egészségtelen, emellett hatástalan fogyókúrás módszer is, de az olyan módozatok, mint a hánytatás, vagy a hashajtózás egyenesen életveszélyesek, mert szívrohamot okozhatnak. A dohányzást O’Dea egyenesen borzasztó módszernek nevezte, mivel egy sereg más veszélyt hordoz magában. „A nők évtizedek óta tudják, hogy a dohányzástól „szájzárat” kapnak, de mégis: szörnyű módja ez a súlyszabályozásnak.” – mondta a szakember.

O’Dea elmondta: a tendencia minden társadalmi osztályban megfigyelhető, nem csak a tehetős fehér lányok körében, ahogy azt sokáig gondolták. Az érintett lányok testsúlya ráadásul általában normális, vagy éppen csak túlsúlyosak, de semmiképp sem kövérek. A kutatónő szerint nagy szükség lenne arra, hogy az iskolák is józan, harmonikus testsúlyképet közvetítsenek, írja a MediPress.
Oszd meg másokkal is!
Címkék
Érdekességek