Hétvégi programok: Balaton a Poronttyal

A hétvégét a Balaton partján érdemes tölteni, mert elérték a bor- és sportfesztiválok a tavat, már pedig nincs jobb gyerekprogram, mint spicces apával egy jó kis strandröplabdázás. A három fő helyszín pedig Balatonfüred, Keszthely, Balatonboglár.

Kiemelten ajánljuk minden porontyozónak a füredi Citroën Családi Napot, ugyanis akár szerkesztőtársakkal és gyermekeikkel is összefuthatunk, ugyanis a gyerekprogramok egyik közreműködője maga a Poronty. A sportos-rohangálós programok földön, vízen, levegőben egész szombaton zajlanak az Anagora parkban. Lesz kötélhúzás, zsákban futás – végre a gyerekek is egy jót röhöghetnek bénázó szüleiken. A növendék matrózok csomókötéseket tanulhatnak – ez nekem nagyon bejött kiskoromban, meg aztán lehet vele majd vagizni az iskolában. Akik a levegőt kedvelik, eregethetnek papírsárkányt és kergethetnek lepkehálóval hablabdákat.

Keszthelyen vasárnap és hétfőn paprikáskrumpli-főző verseny lesz. Ezt azért ajánlom, mert szerintem az egyik legjobb egyszerű kaja, és igazán szép, hogy ennek a parasztos ételnek két napos fesztivált szentelnek. Az evidens főzésen és kóstoláson kívül lesz tűzoltó bemutató, meseház, népdaltanulás és táncház. Ezen kívül Keszthely szép város, lehet benne sétálni meg fagyizni a gyerekkel. No meg ott a Balaton is, ha nagyon nem tudunk jobbat kitalálni.

Balatonbogláron a borfesztivál amolyan igazi hagymáshúsos, részegemberes, lángosozós, bömbölő technós-vurstlis kultúrsokk. Csak annyit mondok, ott lesz Lajcsi, Demjén és a Neoton is, valamint a Megasztár történetének legfahangúbb döntőse, Pflum Orsi, és ezzel mindent el is mondtam. Akkor mégis miért ajánlom? Hát mert valahogy ennek ellenére kipróbáltan jó a dolog – lehet fürödni, lazulni, jó borokat venni, igénytelenül punnyadni csládostul. Vasárnap tűzijáték, közvetlen közelről a strandon, ha nem félünk, hogy pernye szál a gyerek szemébe, kivételes élmény. Ha egy porontyos arra sandít, akkor a blobg.hu teljes legénységét meglesheti (élükön Lea apjával).

Akik mégis Budapesten maradtak, illetve a tűzijáték kedvéért idelátogattak, azoknak a Mesterségek Ünnepét ajánljuk a Várban (Vigyázat, van beugró, még hozzá egy ezres). Négy napon keresztül kézműves mesterek működő műhelyekben mutatják be a tradicionális népi mesterségek fortélyait, a közönséget is bevonva az alkotás folyamatában. A színpadokon hagyományőrző magyar és külföldi énekesek, táncosok és zenekarok lépnek fel. Egész nap vásári komédia, utcaszínház, bábszínház, gyermekprogramok, esténként pedig táncház szórakoztatja a közönséget. Augusztus 20-án délután a mesterek felvonulásával és a Mátyás templom előtti ünnepélyes kenyérszenteléssel köszöntjük Szent István Ünnepét. Este a szokásos állami tűzijáték, idén a fő produkció, a hurrikán állítólag elmarad.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek