Dohányfüsttől fuldoklanak a gyerekek az autóban

Az Európai Parlament szerdán nagy többséggel megszavazta azt a javaslatot, amely szorgalmazza, hogy két éven belül tiltsák be az uniós országokban a dohányzást minden munkahelyen, illetve a vendéglátóiparban, a középületekben és a tömegközlekedési eszközökön.



Az európai képviselők szerint nem lenne szabad dohányozni az autóban sem, ha kiskorú ül benne, az egész unióban tilos lenne 18 év alattinak dohánykészítményt eladni, és cigarettaautomatát is csak úgy lenne szabad felállítani, hogy 18 éven aluliak ne férhessenek hozzá, írja az MTI.


Gyermekes ismerőseim közül kevesen dohányoznak, abban viszont egyetértenek a nemdohányzó anyákkal, hogy gyerek mellett nem szabadna rágyújtani. Gabi ugyan keveset, napi 5 szálat szív, de azt mindig az erkélyen vagy szabad levegőn teszi, zárt térben, lakásban, autóban soha.

Borit az is zavarja, ha valaki az utcán rágyújt a gyermeke mellett. Örülne, ha betiltanák a dohányzást itthon is az összes étteremben és kocsmában, hogy terhesen is találkozhasson fuldoklásmentesen a barátaival a teázókon kívül is.

A játszótéren rágyújtó anyukákra sokan haragszanak, a kétgyermekes Szilvi gyermekei egészsége érdekében harcba száll velük és megkéri őket, hogy a játszótéren kívül dohányozzanak. 

Fővárosi forgalom, tömött sorokban araszolnak a kocsik. Odakint hideg, ablakok felhúzva. Az egyik autóban apuka pöfékel elöl, mellette várandós felesége, hátul a babaülésben gyermeke szívja a füstöt. Vagy villamosmegálló, anya cigizik, a füstöt a rajta kenguruban lógó baba arcába fújja. Sajnos sokan szembesültek már ilyen látvánnyal. Vajon hogyan lehet megvédeni ezeket a gyerekeket a dohányfüst káros hatásaitól? Mikor jön el az az idő, amikor itthon is ciki lesz dohányozni?
Oszd meg másokkal is!
Mustra