Amikor a felvilágosítás visszaüt

Az Oscar-díjas angol színésznő, Helen Mirren nemrég meglepő nyilatkozatot tett. A 62 éves színésznő elmondta, annyira sokkolta egy tizenévesen látott oktatófilm a szülésről, hogy valószínűleg ezért nem vállalt soha gyermeket.


A dokumentumfilmet a középiskolában vetítették le nekik, ám az felvilágosítás helyett inkább traumatizálta a gyerekeket. A szülést bemutató képsorok alatt a 13-14 éves diákok közül sokan elájultak. Mirren úgy véli, részben a film lehet az oka, hogy sosem akart gyereket. "Undorodom a szülés gondolatától is" - mondta az egyik ausztrál tévének adott interjúban. A színésznő 11 éven át élt Taylor Hackford amerikai rendezővel, majd 1997-ben feleségül ment hozzá.

Én szerencsére megúsztam a hasonló típusú felvilágosítást a középiskolában, és a kórházi szülésfelkészítő tanfolyamon is elblicceltem a filmvetítést. Végül Gáborjáni Réka szülésfelkészítőjén szembesültem először a szüléssel videón, ám ő jó érzékkel nem a legvégét mutatta a szalagnak, hanem a vajúdást. Mivel otthonszülésről készült a film, látszott a nőn - aki egyébként meztelen volt - hogy biztonságban érzi magát, ott volt vele a férje/pasija és a dúlája/bábája/szülésznője is. Látszott, hogy nem fájdalommentes a dolog, de az is, hogy ez a nő most egészen máshol van, másként érzékeli a világot, mint mi. Persze az egész tanfolyami csoport, leendő anyukák és apukák könnybe lábadt szemmel ültek ott a jelenet végére, nagyon megható volt, ahogy a férfi átölelte a nőt.

Nekem nem hiányzott, hogy szülést lássak premier plánban, és örülök, hogy erre mostanáig sem került sor. Egy naturális dokumentumfilm szerintem nem nagyon tudja visszaadni az egész esemény hangulatát, és előfordulhat, hogy inkább elrettenti az embereket, mintsem felvilágosít, mint ahogy az Helen Mirren esetében is történt.
Oszd meg másokkal is!
Mustra