Mézeskalácsot gyárt a család

Tudvalevőleg a mézeskalácsot jóval karácsony előtt kell elkészíteni, hogy legyen ideje megpuhulni, mire a fára és megevésre kerül.

Mézeskaller
Mézeskaller

A legjobb a mézeskalácsot sok gyerekkel, össznépi buli keretében elkészíteni, mert így nem nekünk kell mindet feldíszíteni és kivagdosni, ezt a részt a gyerekek előszeretettel átvállalják, hogy aztán büszkén akasszák fel a fára műveiket. A hagyományos cukormázas fehér díszítés  helyett én inkább a magvakat ajánlom. A cukormáznak alapvetően nincs jó íze, nehezen kezelhető, minden ragad tőle, szétfolyik, hol kicsi a zacskón a lyuk, hol nagy. A magvak (vágott mandula, dió, tökmag, szotyola, szezámmag, mazsola, szegfűszeg, lenmag) viszont finom és könnyen alakíthatunk belőle változatos mintákat. Ami szétszóródik, azt meg egyszerűen fel lehet porszívózni. Vegyük sorba a lépéseket!


Először is készítsük el a tésztát:

Hozzávalók:

25 dkg méz
50 dkg liszt
10 dkg vaj vagy margarin (sütő, vagyis kocka, nem zsírszegény)
10 dkg cukor
1 tojás, 2 tojássárgája
1-2 csipet szódabikarbóna

Fűszerek: fahéj, gyömbér, szegfűszeg, ánizs, kardamon mag - de egyszerűbb egy Kotányi Mézeskalács fűszerkeveréket venni, az nagyon jó ízű. Vigyázzunk, tavaly én pár nappal karácsony előtt már sehol nem kaptam.

A mézet kezdjük el kislábasban felolvasztani, hozzáadjuk a vajat, aztán a cukorral folytatjuk, hagyjuk egy kicsit kihűlni (hogy ne főjjön meg benne a tojás), és keverjük össze egy tálban az összes többivel. Előtte tanácsos a liszttel elkeverni a mézeskalácsfűszerekkel meg a szódabikarbónával és egy csipet sóval. Kicsit gyúrjuk a trutyit, hogy sima legyen, letakarjuk folpackkal és legalább egy órát pihentetjük a hűtőszekrényben.
 
Aztán ki lehet sodorni, olyan ujjnyi vastagra vagy kicsit vékonyabbra, és a formákkal kiszaggatni. A tetejüket be kell kenni tojásfehérjével, hogy ragadjon, és arra lehet pakolni a magokat. Gyorsan sül, 10 perc alatt kész, közepesen forró sütőben.

Lehet tojáshabbal is díszíteni a sütés után. Ehhez egy tojást jó sok cukorral kell felverni, mert akkor szárad meg úgy, hogy nem folyik el. Ezt lehet maszatolni is, vagy a habot egy zacskóba tölthetjük, sarkát kicsi kilyukasztva nyomjunk a sütikre valami formát - életkortól függően.

Karácsonyig zárjuk dobozba. Tegyünk mellé egy félbevágott almát is, ettől lesz puha és jóízű karácsonyra. Ajánljuk A mézeskalács készítésének kiskönyve című kiadványt (Aréna 2000 Kiadó, 2005. 1690 Ft), amelyben az alapreceptek mellett például mézeskalács házikó, középkori lovagvár, gőzmozdony, hintaló, díszes elefántok készítésének leírása és mézes puszedli receptek is olvashatók.
Oszd meg másokkal is!
Mustra