A modern könyvek maguk mesélnek

Könyvajánlónkban ezúttal olyan kiadványokat mutatunk be, amelyek valamiben különlegesek: zenélnek, felolvassák a meséket, kinyitva térhatásúak, igényes a külsejük és a tartalmuk vagy csak simán szépek.

Karácsonyi dallamok

A keménylapos ünnepi kiadványból 10 karácsonyi dallamot lehet előcsalogatni. A színes illusztrációk mellett a dalok szövegei olvashatók. Miközben a zene szól, színes fények villódznak. Ajánljuk fahangú anyukáknak és muzikális gyerekeknek és játszhatunk vele dalfelismerő játékot is, a Télapó itt van című nótát például lehetetlen azonosítani. A Mennyből az angyal, a Pásztorok, pásztorok és egyéb karácsonyi dallamok sajnos elég halkan szólnak, gyerekzsivajban nehezen hallhatóak.



Alexandra, 2007. 3499 Ft

Zenélő könyvek - Némó nyomában: Csobbanós Dalok, L’ecsó: Ketten a konyhában, Bambi: Erdei dalok

A viszonylag kis méretű könyvek jobb oldalán hatalmas hangjegy díszeleg, melyeken öt-öt rajzos gomb található, a kis rajzok párjait pedig a könyv lapjain kell keresni. Már csak egy kis énektudásra van szükség, hogy a rövid dalocskákat elő tudjuk adni a szövegek alapján. Ne lepődjünk meg, ha a gyerek – holott még nem tud olvasni – hamarabb fogja tudni elénekelni a dalokat, mint mi, felnőttek. Miközben énekelünk, a már jól ismert mesehősöket nézegethetjük.

Alexandra Kiadó, 2007. 2499 Ft

Jonathan Emmett, Vanessa Cabban: Téli varázslat

A szikrázóan csillogó kemény borító alatt illatos, vastag papír lapul. A már korábban bemutatott Ide nekem a Holdat! című könyv folytatásában a kis Vakondok havas kalandja olvasható. A történet szerint a tündéri állatka csillogó gyémántot talál a hóban és elhatározza, hogy hazaviszi. A gyémánt azonban eltűnik a kezéből. Vakondok úgy érzi, oda a varázslat és szomorú lesz. A végén aztán mégis csodálatos élményben lesz része.

Naphegy Kiadó, 2007. 2250 Ft

Brigitte Weninger, Eve Tharlet: Pauli, gyere haza!

A selymes lapos könyvben a már ismert rosszcsont kisnyúl, Pauli újabb kalandját követhetjük végig. A főhős ezúttal igazságtalanul kap ki, elkeseredésében merész tettre szánja el magát: fogja kedvenc plüssnyulát és világgá megy.

Közben kiderül, hogy nem is ő törte össze a kistányért, hanem testvére. A nyúlmama végül megtalálja Paulit és mindenki megbocsát mindenkinek. Csodás rajzok, élvezhető és nem túl hosszú mesék kedvelőinek ajánljuk.

Naphegy Kiadó, 2007. 2250 Ft

Katharine Holabird: Angelina Balerina; Angelina a színpadon

Látványos kis könyvek, amelynek főszereplője Angelina, a kisegér. Főhősünk imád táncolni, sőt, folyton csak táncol. Amikor iskolába sem akar menni és segíteni sem hajlandó otthon, a szülei összedugják a fejüket és remek megoldást találnak: beíratják balettra. A kisegér pedig bájos balett cipőjében végre igaziból táncolhat. Ennek örömére segít a házimunkában és már iskolába is szeret járni. A rajzok részletgazdagok, kár, hogy néhol kissé magyartalan a fordítás. Az Angelina a színpadon című kötetben a kisegér első fellépésére készül, igazi közönség előtt.

Cerkabella Kiadó, 2006, 2007. 1950 Ft, 1850 Ft

Aino Havukainen, Sami Toivonen: Tatu és Patu fura figurái

A három éves kortól ajánlott könyvben a kopasz, gülüszemű, vízfejű kisfiúk idiótábbnál idiótább szerkezeteket készítenek. Remélem, senki nem fogja utánozni őket és nem próbálják meg elkészíteni például a fejre tehető hógömböt vagy a szőrösítő gépet. A könyv szerint, ha a gyerekek szakállas felnőtteknek maszkírozzák magukat, lehetővé válik számukra, hogy a felnőttek gyűlésein és összejövetelein részt vehessenek. A szerzőpáros 2000-ben elnyerte a gyermek- és ifjúsági könyvek illusztrátorainak legrangosabb elismerését.

Cerkabella Kiadó, 2007. 1980 Ft

Pöttöm Panna; A hókirálynő

A panoráma mesekönyvekben az a jó, hogy külsőre pont úgy néznek ki, mint a hagyományos mesekönyvek, ám ha kinyílnak lapjai, kiemelkednek belőlük az illusztrációk és térbelivé válnak a szereplők és környezetük. A hókirálynő című kötetben egy kisfiút visz el Andersen Hókirálynője, hogy megtanuljon viselkedni, ne bántsa pajtásait és ne lógjon az iskolából. A Pöttöm Panna című másik Andersen mesében pedig egy icipici kislány kalandjai olvashatók. Nagy betűmérete miatt alkalmas olvasni tanuló vagy kezdő olvasóknak, színes, térbelivé váló illusztrációi miatt pedig a kisebbeknek is ajánljuk.

Holló és Társa, 2007. 1390 Ft

Gilbert Delahaye, Marcel Marlier: Márti Meseországban, Márti és a csodás ajándék

Kicsit nagyobbacska gyerekeknek, főleg kislányoknak tetszhet a Márti sorozat, amely egy csodaszép barna hajú kislányról szól. A Márti Meseországban a kislány igazi mesebeli kalandokat él át és összebarátkozik Hüvelyk Robival. A Márti és a csodás ajándék olyan értéket közvetít, mint a becsület és a jószívűség. Picit a felnőtteket is visszarepíti gyermekkorukba, amikor sokáig reménytelenül sóvárogtak egy kirakatban ülő baba után. Az egyik legszebben illusztrált könyv, amellyel találkoztam.

Holló és Társa, 2005-2006. 798 Ft

Foglalkoztató füzetek

A rénszarvas karácsonya, A hóember karácsonya és a Karácsonyi foglalkoztató az ovis korosztályban arathat nagy sikereket – és miközben a gyerekek színeznek, rajzolnak és könnyebb feladatokat oldanak meg a karácsonyfa alatt, addig a szülőknek lesz egy nyugodt félórájuk kibontogatni a saját ajándékukat vagy meginni egy bögre fűszeres forralt bort. A Karácsony Nyúl Péterrel című kiadvánnyal a nagyobb gyerekek is leköthetők, ez 8 éves kortól ajánlott és nehezebb feladatok, rejtvények és színezők találhatók benne, a közepén pedig rengeteg matrica van.

Holló és Társa, 598 Ft
General Press Kiadó, 1200 Ft (Karácsony Nyúl Péterrel)

Magyar népmesék puzzle könyvek

Aki szereti a magyar népmeséket és a kirakóst, kedvelni fogja ezt a sorozatot, amelynek tagjai Holló Jankó, A talléros kalap, A sündisznó és A székely asszony és az ördög című kiadványok. A puzzle-könyvek kicsik, kemények és öt egyenként hat darabból álló kirakós kép található bennük, a Magyar népmesék sorozatban megszokott illusztrációkkal. Amíg anya felolvassa a könyv bal oldali lapjain található szöveget, addig a gyerkőc pont elkészül a jobb oldalon lévő kirakóssal.

Alexandra Kiadó, 2007. 1499 Ft

Mesélő könyvek: L’ecsó, 101 kiskutya

A mesélő könyv azoknak a lusta szülőknek ideális, akiknek nincs idejük vagy türelmük mesélni a gyereknek, vagy csemetéjük épp most tanul olvasni. A könyvalap a Némó nyomában című mesekönyvbetéttel kapható és lényege, hogy a spirálfüzet-szerű könyvbetétek lapozáskor megszólalnak. Azaz a lapokon található szöveget egy kellemes hang duruzsolja a fülünkbe, vagyis a gyerek fülébe. A legújabb könyvbetétek a L’ecsó és a 101 kiskutya című Disney mesét tartalmazzák.

Alexandra Kiadó
Mesélő könyv alapkészlet 9999 Ft
Könyv: 2999 ft

Oszd meg másokkal is!
Mustra