Hétvégi programok - mozi és kirándulás

Szombaton állítólag végre sütni fog a nap. Ideje kimozdulni! Számtalan túraajánlat található ebben a régi posztban a kommentezőknek hála. Mi is hozzáteszünk még egyet-kettőt.



Ha Budapest közelében maradnánk, akkor ajánljuk a Vadasparkot és a Hűvösvölgyet, mint autóval jól megközelíthető helyeket. A Vadasparkból még átugorhatunk a Szépjuhásznéhoz is, vasútrajongók kisgyermekeink pedig kipróbálhatják a Gyermek- (értsd: Úttörő)vasutat is. Ezen az oldalon számtalan kirándulást találunk részletesen leírva, nem csak a Budai-hegység és a Pilis, hanem az egész ország területéről.

Ha hosszabb, autós túrának is nekivágunk, akkor elmehetünk számos Budapest környéki településre: Gödöllőn megnézhetjük a Grassalkovich-kastélyt, ahol a régi idők celebje, Sissi is rengeteg napot eltöltött. Mellesleg ez az egyik legnagyobb barokk kastélyunk. A termek berendezése a 19. század közepéről származik. Megtekinthető rekonstruált barokk színháza is, az egyetlen ilyen az országban. Sétálhatunk egyet a kastélyparkban, vagy ha nagyobb túrára is kaphatóak vagyunk, a Gödöllői-dombságban, amely tájvédelmi körzet.

Kisgyerekekkel kitűnő célpont egy arborétum. Akár babakocsival is lehet sétálni, nagyon változatos a kialakítás – tó, kis patak, erdős és nyílt rész is található bennük. Vágjunk zsebre egy növény- és állathatározót, mert a gyerekek imádják kikeresgélni szülői segítséggel a látott növényeket. Ha ügyesek vagyunk, és nem riasztjuk el gyerekeinket holmi idétlen fújolással, még egy-két bogarat is mutathatunk nekik, és meghatározhatjuk őket. Természetesen megfogni-leszedni semmit nem kell ehhez. A közelben van egy Vácrátóton és egy Pákozdon, a Velencei-tó mellett. Ez utóbbiban még játszótér is van.

Ha kicsit rázósabb szórakozásra vágyunk, menjünk el a bobpályára! Reggel tíztől nyitva vannak, a bobpálya mellett pedig minigolf-pálya, légvár, valamint két, télen fedett műfüves focipálya, étterem-büfé és egy játszótér is lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra. Megtalálható a Régi Balatoni útnál, a 7-es út 7-es kilométerénél.

Vasárnapra szélvihar és hidegfront várható. Szerintem csak a nagyon bátrak menjenek el a művházakba, bár persze a Millenárison megint csábító a program. Aztán ott van az óbudaiaknak Gryllus Vilmos a Maszkabállal az ÓMK-ban fél tizenkettőtől.

De szerintem menjünk moziba, vagy szombaton hazafelé vegyünk ki valamit a tékából! Sőt, képzeljék el, még tévézni sem ciki időnként. Ez utóbbiból kettőt ajánlunk: a Dunán 9:55-kor az Emil és a detektíveket. Nekem Kästner személyes kedvencem, zseniális a humora. Az Emil pedig csak egyszerűen halhatatlan, és ez a 2001-es megfilmesítés teljesen rendben van. Ha rosszak voltunk a gyerekhez a héten, üljünk le a Polanski-féle Twist Olivér elé az HBO-n tízkor, és rögtön megbocsát nekünk, mert rájön, hogy mennyire jó neki. (Ha ő volt rossz, akkor lökjük be a Cirkóba fél háromkor, 421 percig nem fog előjönni, és máskor meggondolja, hogy viselje magát. Na melyik film lehet az?)

A mozikban túlkínálat van rajzfilmből, alig lehet választani. Én a L’ecsót írnám első helyen, de az már lejárt lemez. A Simpson-család Budapest egyik legnyomasztóbb mozijában , a Hunniában megy negyed háromkor, úgyhogy vegyük ki inkább. Elhanyagoló apák önérzetének ideális, mert a közös dévédézés kényelmes nem-elhanyagoló műfaj, és azonosulhatnak Homerral. A Macsakafogó 2-ről azt hallottuk, hogy rémes, a rajongók már úgyis látták, a többieknek meg minek. Nagyjából mindenhol játsszák.

Nagyon unjuk már a vicces, nagyon technikás, sztárokat megrajzoló szuper dizájnos amerikai rajzfilmeket (Pixar és Dreamworks)? Igen! De állítólag a Mézengúz akkor is király. Adjunk neki egy esélyt.

A cukifüggőknek, no meg az ifjabbaknak ott van Franklin, kicsit poros, hozzánk két év alatt vánszorgott csak el. A teknősmami belebetegedett a múltidézésbe (magyar gyökerek, lefogadom), és a kis unokának kell a barátjai segítségével (még jó hogy) megoldást találnia.

Mi jut eszünkbe az Alvin és a mókusokról? A viccesen igénytelen tizenéves magyar punk? Pedig ez egy rajzfilm. Zenész mókusok sikerre visznek egy elhanyagolt punkmókust. Szerintem alkoholista nincs benne, viszont popszámra mókusseggriszálás biztosan. Ha a kislányunk bukik a rocksztárocskákra, neki való ez a film.

Végül a nagyobbaknak egy fantasy, Tom Stoppard tollából: Az arany iránytű. A kis Lyra Angliában él. Valahogy mégis minden egészen más: minden emberhez személyes démon tartozik, mely a lelkének állatformában élő, önálló megtestesülése. Amikor egy barátját elrabolják, és egy párhuzamos univerzumba kényszerítik, ő elindul, hogy megküzdjön a támadókkal, és hazavigye azt, akit a legjobban szeret. A legkülönfélébb lények (páncélos medvék, hárpiák, szitakötőn lovagló epetörők, lélekzabáló fantomok) tarka forgatagában, alakváltó lelke társaságában vándorol világról világra. Daniel Craig és Nicole Kidman a húzónevek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek