Bébinapló: Oltassunk vagy ne?

Utálom az oltásokat. Ez nem jelenti azt, hogy oltásellenes vagyok, és a testemmel zárom el a bejárati ajtót, amikor a védőnő ránk akar törni. Abigél minden oltást rendben megkap, még akkor is, ha a beléoltott betegségek többségét csak hírből, vagy múlt századi, fekete-fehér filmekből ismerem.



Ennek ellenére nagyon sok ellenérzésem van az oltással kapcsolatban. Nekem ez kicsit olyan, mintha a csecsemőt hónapról hónapra teletöltenék mindenféle koszos dologgal, apró élősködőkkel, holott az ember azért ad neki fél évig kizárólag anyatejet, hogy a lehető legtisztább dolgot kapja. Meg mégiscsak sajnálom, hogy megszúrják, na.


Az első oltáson borzasztó idegesek voltunk, nehéz volt elviselni, hogy „bántják” a gyereket, hogy a mosolygós bébibe egyszer csak belevágják a tűt, és onnantól a gyerek megállíthatatlanul zokog. De ez még rendben is lenne, eszembe sem jutott nem beoltatni a gyerekem, de amikor még a választható védőoltások terhét is rámrakják, azzal nem tudok mit kezdeni. Fogom az ordító gyereket, és akkor a védőnéni meg az orvos – amúgy tényleg csak jóindulatból - elkezdi magyarázni, hogy a rota vírus mennyire kegyetlen, a gyerek kiszárad, a bőre kék lesz, kórházba kerül, szenved, jobb esetben infúziót kap, és nem csak ő, mi is, az egész család ott fog haldokolni a Jánosban, pedig csak nyaralni akartunk egyet a Balatonon, szóval mindenkinek jobb, ha Abigél a következő szurinál a szájába is kap egy kis oltóanyagot. Ami nem mellesleg 18 ezer forint, ja, és még egyszer meg kell majd ismételni, és pár napig fájhat tőle a hasa, és amúgy pedig kedves anyuka Abigélnek sajnos a BCG oltást is be kell adni még egyszer, mert nem jött ki neki a vállán. Az tehát már három oltás pluszban.

És mit tegyek én, aki a lehető legjobbat szeretném a gyerekemnek? Természetesen, nem akarom, hogy rota vírustól kókadozzon valamelyik csecsemőosztályon, de azt sem gondolom, hogy fölöslegesen terhelnem kéne a szervezetét további oltásokkal. Fogadjam el, hogy nem fogom tudni mindentől megvédeni, vagy inkább védjem meg mindentől, amitől csak tudom. Itt van a rota ellleni oltás receptje a fiókban, minden nap ránézek, de még nem váltottam ki.
Oszd meg másokkal is!
Mustra