Októbertől kötelező lesz a pneumococcus elleni védőoltás

Októbertől minden két év alatti magyar gyermeknek ingyenes és kötelező lesz a pneumococcus elleni védőoltás, írja az MTI. A két év alatti gyerekek nem egyszerre, hanem fokozatosan kapják majd meg az oltást. Tatán a 2-5 éves gyermekeket is ingyen oltják.



A pneumococcus baktérium felelős a gyermekkori torok-, mandula-, középfül- és agyhártyagyulladásokért. A baktériumnak több típusa van, néhány közülük súlyos, akár halálos betegséget is okozhat. Az egészséges ember orrüregében és garatában kimutatható baktérium, egyelőre ismeretlen okból, ártalmatlanból könnyen agresszív kórokozóvá válhat, és tüdőgyulladást, vagy akár vérmérgezést is okozhat.

A védőoltás a tervek szerint 2010-től kerül be a nemzeti oltási programba. A baktérium elleni oltás felvételét a nemzeti programokba az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlotta, mert világszerte a vezető halálokok közé tartoznak a baktérium okozta megbetegedések. A WHO 2005-ös adatai szerint a világon 1,6 millió ember halt meg a baktérium által okozott fertőzésben, közülük mintegy egymillió gyermek vesztette életét, írja az MTI.

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek