Böngéssz, lapozz, vezesd az ujjad! - könyvek kicsiknek és nagyoknak

Feltérképeztük, idén tavasszal milyen újdonságok és izgalmas gyerekkönyvek kaphatók a piacon. A kínálat szinte végtelen: az egészen kicsiktől a nagyobbakig rengeteg érdekes kötetet vehetünk meg az Éjszakai böngészőtől a Tesó-ügyön kereszül az Ujjvezető lapozóig.

Éjszakai böngésző
 
Még mindig nem tudok nem lelkesedni a böngésző-könyvekért, szerintem zseniális volt, aki kitalálta, a Naphegynek pedig imába foglalom a nevét, amiért elérhetővé tette számunkra. A meglévőket nagyon sokszor forgatjuk a mai napig és amellett, hogy strapabírónak tűnnek, imádom nézni a gyerekeim arcán az örömet, amikor kézbe veszik. Amikor megkapták az új, Éjszakai böngészőt, teljesen el voltak varázsolva, ücsörögtek a szőnyegen és ketten böngészgettek egyszerre. Az újra megjelent Tavaszi böngészővel együtt az oviba is bevitték már többször és együtt nézegették. És valamiért nem tudják megunni.



Naphegy Kiadó
2590 Ft

Ki vár a várban?

Az Éjszakai böngészőn kívül még egy nézegetős könyv jelent meg a Naphegynél Ki vár a várban címmel, amelyben egy lovagkori várba kukucskálhatunk be, ahol megfigyelhetjük, milyen egy lovagi torna, a vásári forgatag és hogyan készülnek a hatalmas konyhában az ünnepi lakomák. Témájánál fogva inkább fiúknak ajánlott, bár a lányaim is sokáig nézegették és keresték minden oldalon a rejtőzködő Gurgulát. Böngésző-fanoknak ez is kihagyhatatlan.

Naphegy Kiadó, 2009.
2590 Ft

Cikkcakk lapozó – Foglalkozások

A 3 éves kortól ajánlott spirálfüzetke lapjai három részre van osztva: a fölső lapokon az emberek feje és felsőtestének egy része, a középsőn a törzse, az alsón pedig a lába látható. A lapokat úgy kell beállítani, hogy a fej-test-láb ugyanazé az emberé legyen. Az emberek különböző foglalkozásokat mutatnak be a doktor nénitől a tűzoltón és a fodrászon keresztül a rendőrig. A nagyobb, már olvasni tudó gyerekeknek is érdekes a könyv, mert a lapok hátoldalán szövegesen is olvashatók a foglalkozások leírásai, pl: A doktor néni – megvizsgálja – a beteg gyerekeket. Az alany-állítmány-tárgy szerkezetű mondatok a lapok áthajtásával alakulhatnak át vicces mondatokká, így jöhet létre például egy ilyen: Az űrhajós kitisztítja a kenyeret.

Tessloff&Babilon, 2008.
1390 Ft

Finy Petra: A tesó-ügy

Aki egynél több gyermeket vállal, mindenképp szembe kerül azzal a kérdéssel, hogyan fog reagálni a meglévő poronty, ha egy „betolakodó” érkezik a családba. A könyv jó adag humorral fűszerezve mutatja be a kicsik által is érthető módon, hogy mi történik az anya pocakjában, miért lesz belőle sírós bálna, miért apa borotválja a szőrt a lábáról és azt is megtudhatják a gyerekek, hogy azért kell kórházba menni szülni, mert otthon nincs olyan olló, amivel el lehetne vágni a köldökzsinórt. A könyvecske megnyugtató információkkal zárul: ha a nagytesó túléli valahogy a kicsi mászós korszakát és ezalatt kellőképpen ügyel a kedvenc játékaira (jól eldugja őket), akkor egy nagyszerű játszópajtása lesz, akivel mindenféle vicces dolgot lehet csinálni. A könyv olvasása közben végig röhögtem, bár egy mondat valóságtartalmán elgondolkodtam. (A baba a pocakban), „És úszópelenkát sem kell vennie, mert nyugodtan belekakilhat a vízbe.” Én úgy tudtam, a baba csak akkor ürít a magzatvízbe, ha nem érzi jól magát odabent, és ez oxigénhiányos állapotra utalhat, a fertőzésveszélyről nem is beszélve, azaz nem természetes. 

Pozsonyi Pagony, 2009.
1650 Ft

Milla és Sugar – Egy boszorkány, egy tündér/Egy tündér a millióból

Igazi csajos könyvek, nagyobb lányoknak. A főhős a tízéves Milla, aki apai ágon boszorkány és Sugar, aki szintén tízéves és száz százalékig tündér. Az Egy boszorkány, egy tündér című izgalmas történetben szerepel még egy brit akcentussal beszélő macska és egy raccsoló aranyhörcsög, valamint egy titkokkal teli gyógynövénybolt és egy különleges tánciskola is. Az Egy tündér a millióból című kötetben rejtélyes baglyok, tükrök is felbukkannak, a két barát pedig azután nyomoz, hogyan tudódhatott ki a varázstudományuk.

Alexandra Kiadó, 2009.
2499 Ft

Az emberi test

A Mi Micsoda Junior ismeretterjesztő sorozatnak ebben a kötetében az emberi testet és annak működését mutatják be a gyerekeknek Anna, Peti, apukájuk és terhes anyukájuk segítségével. A könyvet szórakoztatóbbá teszi a sok felhajtható fül, amelyek mögött sok érdekes dolog található. A kisiskolásoknak szánt kiadványban az alapvető ismertetésen kívül rengeteg érdekes információ van, valamint különböző feladatok, amelyeket ki is tud próbálni az ifjú olvasó. Lányaim a zuhanyzó kisfiú ábrájánál vad kuncogásba kezdtek és mutogattak a fütyijére, amelyet a könyv pénisznek nevez.

Tessloff&Babilon, 2008.
2450 Ft

Ujjvezető lapozó: Merre repül a pillangó?

A másfél éves kortól ajánlott könyv érdekessége, hogy játékos módon fejleszti a finommotorikus mozgást: a gyerek a mutatóujját a kemény kartonból készült könyvben mélyebben fekvő vastag, színes, kacskaringós vonalra helyezi és végighúzza rajta az ujját, egészen addig, amíg a vidám pillangóhoz nem ér. A pillangó útját nem csak a gyerek ujja, Karafiáth Orsolya versei is kísérik.

Tessloff&Babilon, 2008.
1560 Ft

Barbie – A tündércipellők

A csili-vili könyv nem más, mint kissé átalakított és lerövidített Hamupipőke-történet, ám a főhős ezúttal Lea, aki természetesen jószívű és gyönyörű. A mostohatestvérek helyett a gonosz tekintetű Vadrózsa, Galagonyatündér és Bogáncstündér kaptak szerepet, akik a történet végén a kis üvegcipellőbe próbálják beletuszkolni a lábaikat. A sztori vége itt is az, hogy a herceg megkeresi Leát és együtt táncolnak a bálon.

Egmont Kiadó, 2008.
1699 Ft

Vidám barátok mesetára 4.

 A könyv kisfiúknak ajánlott, hiszen a könyvben az ő kedvenc főhőseik szerepelnek: Thomas, a gőzmozdony, Sam, a tűzoltó, Bob, a mester és Postman Pat. A hat történetet a tévéből megismert képkockákkal illusztrálták. A kötet egy sorozat negyedik darabja, benne Trixi és Muki kempingezik, Tűzoltó Sam barátja versenyre készül, Piff segítőkészségére fény derül és Rheneas mindenáron egyedül akar dolgozni.  

Egmont Kiadó, 2008.
2399 Ft

Tavaszi mesék

Az Egmont klasszikusok sorozat legújabb kiadásában ezúttal a már megszokott igényes külsőben Andersen Pöttöm Panna és Grimm A hat szolgáló című történetei olvashatók, nagyobb gyerkőcök is szívesen forgatják és ajándéknak is kitűnő. A részletes, színes akvarell illusztrációkat Anasztaszja Archipova készítette.

Egmont Kiadó, 2009.
2699 Ft




Virágtündérek – Varázslatos ajtók

Egy újabb nyitogatható könyv, amelynek lapjai mögött titkok lapulnak. Beleshetünk az apró ajtók mögé, ahol egy másik világ tárul fel előttünk: egy-egy csúszdázó, beszélgető, játszó, elillanó, vagy eltűnő tündér tűnik fel, a könyv végén pedig háromdimenziós, már-már giccses tündérvilág tűnik elő.

Egmont Kiadó, 2009.
4999 Ft


Kiss Márta: A sziklavirág


A könyv írója a korunkbeli Kiss Márta festőművész, aki elutazott Jáva szigetére zenét tanulni. Amikor két év után hazatért, elhatározta, hogy könyvben gyűjti össze a meséket és legendákat, amelyeken keresztül bemutatja a jávai kultúrát. A képektől a kisebb gyerekek talán megijedhetnek, a nagyobbak számára viszont egy igen érdekes és izgalmas világ tárul elő. Az igényes könyv elején az Indonéz nagykövet ajánlása olvasható.

Naphegy Kiadó
3990 Ft

Cédé:

Süss fel nap - dalok óvodásoknak

Aki szereti hallgatni egy óvodányi gyerekcsapat éneklését, az hallgasson bele a Zeneker legújabb kiadványába, amely garantáltan a nappali közepére varázsolja a daloló gyerekeket. Még mélyebb benyomás érhet minket, ha saját kölkeink is csatlakoznak az énekléshez, teljesen más hangszínnel és minimum fél hanggal lejjebb. Az óvodában tanult dalokat tartalmazó cédén az egészen kicsik által is ismert Süss fel nap, Zsipp-zsupp, Boci-boci tarka és Ég a gyertya, ég című dalokon kívül a nagyobbak számára is élvezetes számok is hallgathatók, mint például az Egyél libám, a Zöld paradicsom vagy a Mit mos. Utóbbinál vonultam ki a konyhába és hagytam magukra a nappali szőnyegén önfeledten kornyikáló kölyköket.

Süss fel nap – dalok óvodásoknak
Zeneker, 2009.
3690 Ft
Oszd meg másokkal is!
Mustra