A fogamzásgátló tabletta hibás lehet a rossz párválasztásban

A tudósok nem nyugszanak. Oké, ezt is várjuk el tőlük. Az utóbbi időben nagyon sok olyan kutatásról olvashattunk, amiről teljesen nyugodt szívvel megállapíthattuk, hogy ezért bizony kár volt oly sokat görnyedni, agyalni, átdolgozott éjszakákkal megrövidíteni a családot. Tán jobb lett volna elmenni a Vidámparkba. Amit nemrég találtam, az számomra nem ez a kategória, remélem másnak is érdekes lehet.

„A Liverpool Egyetem kutatói szerint a fogamzásgátló tabletták gátolhatják a nők természetes képességét arra, hogy saját maguktól genetikailag eltérő partnert választhassanak."

Ha egy nő ösztönös vonzódása a genetikailag eltérő férfiakhoz valamilyen módon gátlódik, nehézségek léphetnek fel akkor, amikor teherbe próbál esni, megnövekedik a vetélés kockázata, és megnyúlhatnak a terhességek közötti időszakok. A genetikai diverzitás hiányának átörökítése a gyermekre pedig az immunrendszerét is gyengítheti.

A kutatók szerint az emberek testszag alapján is választanak partnert, és általában olyanokhoz vonzódnak, akinek eltérő a genetikai felépítése, ezáltal fenntartva a genetikai változékonyságot. A fő hisztokompatibilitási komplexhez (MHC) tartozó gének, melyek a szervezet immunválaszának kialakításában játszanak szerepet, jelentős szerepet játszanak a testszag létrehozásában is a bőrbaktériumokkal kialakított kölcsönhatás révén. Így ezek a gének azt is segítenek meghatározni, kik találnak minket vonzónak.

A kutatócsoport azt vizsgálta, hogyan befolyásolják a fogamzásgátló tabletták a testszag preferenciákat. Száz nőt kértek meg arra, hogy fogamzásgátló szedése előtt és után jelezzék preferenciájukat hat férfi testszag mintával kapcsolatban, melyeket 97 önkéntes mintából vontak ki. Craig Roberts, a Newcastle Egyetem kutatója, a vizsgálat vezetője a következőt nyilatkozta: Az eredményeink azt mutatták, hogy a fogamzásgátló tabletta használatát megkezdő nők preferenciája azon férfiak felé váltott át, akik genetikailag hasonlók hozzájuk.

A párokban az MHC hasonlóság nemcsak termékenységi problémákhoz vezethet, hanem végül a kapcsolat felbomlását is eredményezheti, miután a nő leáll a fogamzásgátló szedésével, mivel a testszag preferencia jelentős szerepet játszik az állandó vonzalom fennmaradásában partnerünkkel."

forrás: http://www.50plusz.hu/services/news/A_fogamzasgatlo_becsapja_a_noket?nid=20300

Sokat hallottunk már a szerelem kémiájáról. Arról, hogy a túlzottan sok illatszer csapdába ejt minket, hogy vannak ferromon tartalmú parfümök, direkt azért, hogy megszerezzük a kiszemeltet. Utóbbitól (ferromon) egyébként erősen tartózkodom, mert mi van akkor, ha egyszer elfelejtem befújni magam?? Még rám néz egy reggel és felsejlik benne a 80-as évek egyik közismert számából: „első pillantásom rád vetem....Jézusom!!!"

De hogy már a fogamzásgátló tabletták is csőbe húzhatnak, ez már sok.

Magam részéről kifejezetten örülök, hogy kb. egy évi tabletta szedés után a dokim eltiltott tőle, akkor még nem partner kiválasztási problémák miatt, csupán a májam nem szerette. Utána akadtam rá a férjemre. Ki tudja, ha ez nincs, akkor valaki olyanhoz mentem volna, akivel nem vagyok kompatibilis........

Temptation

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek