A bársonyos bőr titka a babanaptej

naptej

Legyen bármily forróság is, sokszor elkerülhetetlen, hogy kidugjuk az orrunkat a vackunkból és egyébként sem ücsöröghetünk egész nyáron a klímás lakásban. A gyerek meg jön velünk, hiba is lenne a négy fal közé rejteni attól való félelmünkben, hogy napszúrást kap vagy leég. A megoldás a gondoskodás, hogy a szabadban töltött idő alatt, legyen az strand, játszótér, vagy buszmegálló, biztonságban legyen az „irhája”. A saját bőrünkön is érezhetjük a napsugárzás káros hatásait: még azok is leégnek alkalomadtán, akik régen soha. Az érzékeny bőr - pláne, ha gyereké - jóval nagyobb veszélynek van kitéve, különösen a veszélyeztetett napszakokban. Nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mikor kell bekennünk a gyereket, vagy babát naptejjel, sőt, hogy mikor ne engedjük napra egyáltalán.

A mindenki által ismert adatok szerint a legjobban akkor járunk, ha 11 és 15 óra között egyáltalán nem megyünk napra, ezt ajánlott valóban betartani, ha szeretnénk megóvni magunkat és gyerekeinket az UV-sugárzás káros hatásaitól. Az ezt megelőző időszakban is naptejjel kell védeni a bőrt, ugyanis a leégés következményeit nem felejti el a szervezetünk, a bőrrák kialakulásához nagymértékben hozzájárulnak régi „bűneink”, azaz leégéseink is.

Tavaly már kipróbáltunk néhány naptejet, nézzük, mikor és hogyan kenjük a bababőrt, illetve mik azok a jótanácsok, amiket érdemes betartani, hogy a gyerek bőre sokáig bársonyos maradjon. Először is meg kell bizonyosodnunk róla, hogy a naptej, ami esetleg tavalyról maradt, biztosan nem járt-e le. Ha lejárt naptejet használunk, nem csak a leégést kockáztatjuk, hanem bőrkiütéses allergiás reakciókra is számíthatunk. A naptejek felbontás után általában egy évig használhatók fel.

Ne kenjük a gyerek bőrére a saját naptejünket, még akkor sem, ha a miénk is magas faktorral rendelkezik, ugyanis a gyerekeknek szánt termékek más összetevőkből állnak, amik védik az érzékeny bőrt. Egészen pici babákat ne vigyük napra egyáltalán, még krémmel sem, nagyobb babák és gyerekek részére pedig minimum 30-as faktorú naptejet használjunk. Természetesen minél magasabb faktorú egy krém, annál több időt lehet vele biztonságosan a napon tartózkodni, a faktorok emelkedésével azonban csak néhány százalékkal többet szűr ki a nap káros sugaraiból. (30-as fakor 96,7 százalék, 50-es faktor 98 százalék). Számításba kell venni azt is, hogy nem csak fürdés után és közben csökken a készítmények védelmező hatása, hanem le is izzadható.

A normális SPF jelzésű naptejek csak az UVB sugárzás ellen védenek, pedig az UVA sugarak is károsak lehetnek. Nem csak a bőr idő előtti öregedéséért felelős az utóbbi, hanem a májfoltokért is, ráadásul az UVA sugarak az üvegen is (ablak pl.) áthatolnak.)

A gyerekeknek szánt naptejek széles választékban találhatóak a boltokban, ráadásul az árfekvésük is igen változó: az olcsóbbaktól a méregdrágáig sok fajtát találhatunk a polcokon.

A Poronty bőrgyógyásza a Daylong extreme 50+ (3.500 forinttól) liposzóma alapú naptejre esküszik, amely, az UVA és UVB sugárzás ellen is védelmet nyújt, ráadásul parfümmentes, így megfelelő a gyerekek bőrének. Nem zsíros, így könnyen kenhető.

A Piz Buin-nak és az Eucerinnek is vannak gyermekek részére kifejlesztett termékeik, sőt, a napallergia ellen is hatékonyan alkalmazhatjuk őket. Az előbbi ára igen magas, közel 8000 forintot kérnek érte, az Eucerint, mely vízálló és mikropigmenteket tartalmaz, körülbelül 5000 forintért vásárolhatjuk meg.

A VICHY CAPITAL SOLEIL SPF 50+ NAPTEJ GYERMEKEKNEK  4500 forintba kerül, s világos, különösen érzékeny bőrű gyerekeknek ajánlott. Ez a termék egyaránt véd a termék az UVA és UVB sugarak ellen is.

A Garnier Ambre Solaire Kids 40-es naptej  enyhe gyümölcsillattal készült, s a gyártó szerint két órával a fürdőzés után is hatékony, valamint a homokszemeknek is ellenáll. A termék 3600 forinttól vásárolható meg.

A Nivea Sun gyermek napozó spray halványzöld színével segíti a szülőket abban, hogy tudják, hol kell még bekenni a gyereket, ráadásul azonnal védelmet biztosít, nem kell fél órával a napozás előtt felkenni. Ezt a terméket sem nevezhetjük kifejezetten olcsónak, ugyanis 3900 forint körül lehet megvásárolni.

Persze olcsóbban is vehetünk olyan naptejeket, amik védik a gyerekek bőrét. A DM termékei közül a Sundance termékcsalád gyerekeknek készített termékét, a 30 faktoros sprayt 1690 forintért hazavihetjük, de létezik a szintén DM által gyártott Babylove 50 faktoros krém is ugyanennyiért.

Kedden országszerte 7,5-es, azaz riasztási értéket elérő UV-B sugárzás várható, ezért az OMSZ felhívta a szabadban tartózkodók figyelmét a fokozott védekezésre. Már normál bőrtípusnál is 15-17 percnyi napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet, a gyerekek védelmére különösen oda kell figyelni. 11 és 15 óra között kerüljék a napozást, később is használjanak fényvédő krémet, viseljenek kalapot és UV-szűrős napszemüveget, valamint fogyasszunk sok folyadékot. (MTI)

Oszd meg másokkal is!
Mustra