Mégis beleegyezett a szívműtétbe a leukémiás kislány

Hannah Jones, egy bátor tizennégy éves kislány neve azóta ismert világszerte, mióta tavaly novemberben elutasította azt az életmentő szívátültetést, mely egy súlyos leukémiás betegség következtében vált szükségessé. A kezelés során alkalmazott gyógyszerek hatására a kislány egy rendkívül ritka mellékhatásként súlyos szívkárosodást szenvedett. Hannah kérése hatalmas médiafigyelmet kapott, hisz többek között az őt kezelő orvosokat is megosztotta a kérdés, hogy szabad-e egy ennyi idős gyereknek ilyen súlyos döntést magára vállalnia.

Hannah Jones
Hannah Jones

Végül a bíró Hannah javára ítélt: nem kórházban kell töltenie élete hátralévő idejét. Szülei elfogadták döntését, mert úgy gondolták, elég érett ahhoz, hogy megértse, milyen súlyos következményekkel jár a műtét elutasítása. Nemrég azonban nem várt fordulat következett be az ügyben: Hannah Jones megváltoztatta döntését.

„Tudom, hogy úgy határoztam, semmiképp sem szeretném a műtétet, de mindenkinek joga van megváltoztatni a véleményét"- magyarázta döntését. A dolog hátterében az áll, hogy az orvosok úgy gondolják, ahogy Hannah, ahogy nő, egyre erősebbé válik, így nagyobb esélye van arra, hogy a transzplantáció sikeres lesz. S bár eddig is aggódtak Hannah-ért az orvosok, a kislánynak tíz éven belül új szívet kell kapnia ahhoz, hogy életben maradjon, most már hisznek a teljes gyógyulásban. A lányka azt vallja, ráébredt, hogy egy új szívvel nagyobb esélyei vannak a normális életre, elhagyhatja annak a sok gyógyszernek is egy részét, amit évek óta szednie kell.

Időközben dialízis is szükségessé vált, amit azonban nem tudtak rajta elvégezni, mert a szíve túl gyenge lett volna a beavatkozáshoz. Hannah először úgy hitte, hogy csak a 14. születésnapja miatt érezte magát betegebbnek az izgalomtól, ám veseelégtelenséget állapítottak meg nála.

hannah2

Az orvosok úgy gondolják a Hannah-val való beszélgetéseik alapján, hogy elég érett és felelősségteljes ahhoz, hogy megértse a beavatkozás következményeit, és az azzal járó veszélyeket. "Az osztály gyermekorvosai megtesznek mindent a kislány biztonságának érdekében, minden kívánságát figyelembe veszik" - nyilatkozta a kórház szóvivője.

A tavalyi bírói végzés annak a védelmében született, hogy senkin se lehessen akarata ellenére műtétet végrehajtani.

Forrás: http://www.guardian.co.uk

Oszd meg másokkal is!
Mustra