Geréb: "Nem lenne igazságos, ha börtönbe kerülnék"

ga

Geréb Ágnes a Magyar Narancsnak adott interjújában azt mondta, a 2007. októberi jogerős ítélet ellenére, amelyben eltiltották három évre szakmája gyakorlásától, azért van jelen mégis otthon szüléseknél, mert nem orvosként, hanem dúlaként vesz részt azokon. Azaz nem levezeti, „csak” kíséri a szüléseket – nem illegálisan, hanem joghézagban végzi munkáját. A szüléseknél kerül minden beavatkozást, mert mint mondja, minden beavatkozás kockázatos: időzített bombát indít be egy burokrepesztés, gátmetszés vagy épp a lepény megszületésének siettetése. Szerinte a kórházakban végzett orvosi rutin beavatkozások az okai sok komplikációnak. Rengeteg kismama hordja túl babáját nála, mert a doktornő szerint fölösleges megindítani a szülést, ha a baba egészséges és még nem akar megszületni. Ugyanígy értelmetlen fájáserősítőt adni, gátmetszést végezni, vákuummal segíteni kibújni a babának, leszívni az újszülött orrváladékát, mert ha magától zajlik le a szülés folyamata, beavatkozások nélkül, akkor a lehetséges szövődmények aránya is kisebb, nyilatkozta.

Geréb Ágnes - bár állítása szerint minden nap eszébe jutnak az elvesztett kisbabák és családtagjaik - nem érzi felelősnek magát az otthon szüléseinél bekövetkezett tragédiák miatt. Szerinte nem lenne igazságos, ha börtönbe kerülne, hiszen minden egyes szülésnél mindig a tőle telhető legtöbbet próbálta adni. Arra a kérdésre, miért vezet le ikerszüléseket kórházon kívül, azt mondta, nem tartja kockázatosnak az ikerszülést, ha mindkét baba fejjel lefelé helyezkedik el a méhben. Szerinte az életkor sem számít (35 éves kor felett nem ajánlott az otthon szülés), hiszen "Ha egy nő megfogan, szülni is tud." A legutóbbi esetben, amikor egy solymári anyát kellett a szülés után fellépő erős vérzés miatt kórházba szállítani, az otthon született baba ötkilós volt, pedig a szakmai kollégium szerint szintén ellenjavallt az otthon szülés, ha a baba túl nagy.

Az otthon szülés szabályozása még mindig nem készült el, Geréb Ágnes szerint ennek az érdekellentétek az okai: "A tudás fala mögé rejtőzve, a biztonságra hivatkozva magukhoz ragadták a szülést a szaktekintélyek" - mondta, hozzátéve, hogy a nők nek joguk van megválasztani, hol szeretnének szülni, a szabályozásnak pedig arról kellene szólnia, hogy kik, milyen paraméterek alapján, milyen képzettséggel gyakorolhatják a bábaságot. Biztató jelnek tekinti, hogy ettől a tanévtől kezdve a felsőfokú szülésznőképzőn tananyag lett az otthon szülés.

A szülészorvos szerdán állt volna bíróság elé halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vádlottjaként egy 2007. év végi eset miatt, amelyben egy csecsemő halt meg vállelakadás miatt, ám Geréb Ágnes betegsége miatt a tárgyalást novemberre tették át.

Oszd meg másokkal is!
Mustra