Ártatlan gyerekek repülnek ki a szélvédőn

Vannak olyan nevelési elvek, amelyeken vérre menő vitákat lehet folytatni, például hogy hol aludjon a gyerek, hogy anyatej vagy tápszer, hogy mikor kezdjük a hozzátáplálást és azon is el lehet vitatkozni, hogy kórházban vagy otthon szülni biztonságosabb. Az azonban mindenkinek egyértelmű (kellene, hogy legyen), hogy kisgyereket biztonsági gyermekülés nélkül autóban szállítani nemcsak veszélyes, hanem tilos is.

Mégis naponta látni a kocsik  hátsó ülésein bekötés nélkül viháncoló gyerekeket, vagy az anya ölében fekvő csecsemőket. Vajon ha a második utcánál valaki nem adja meg az elsőbbséget, a bekötetlen gyerek pedig a szélvédőn kirepülve szörnyethal, a kis sírra is ráírják majd: "Csak pár utcányi távolságra mentünk."?

Íme, egy videó arról, mi történik, ha a gyerek az anyósülésben helyet foglaló anya ölében ül és még csak bekötve sincsenek.

Az ütközés következtében az anya előrecsúszik, és a műszerfalra csapódva agyonnyomja a gyereket, ő maga pedig lefejeli az ablaküveget.

Nem jobb a helyzet akkor sem, ha az anya hátul ül ölében a gyerekkel. Ebben az esetben nem a műszerfal állítja meg őket, hanem a vezetőülés.


A hátsó ülésen utazó bekötetlen nagyobb gyerek pedig kirepül a szélvédőn.

Ez a család is úgy gondolja, ahogy sokan, hogy velük nem történhet ilyen, viszonylag kicsi az esélye, hogy balesetet szenvednek az autóval, talán ezért utazik a kislány az anyukája ölében, hátul (a fotót a budapesti forgalomban készítettem a héten):

Hogyan lehet megértetni az ilyen felelőtlen szülőkkel, hogy mennyire fontos a biztonság? Hogy a kötelező gyerekülést nem a gyártók érdekei miatt vezették be, hanem gyermekeink biztonsága érdekében? Mert úgy látszik, az őket megállító rendőrtől kapott büntetés nem elég. A szélvédőn kirepülő, szemük láttára szörnyethaló tehetetlen gyermekük vajon az lenne?

Talán sokkoló, de én mindenesetre már most megmutattam a gyerekeimnek a videókat, hogy ők is megértsék: mindig, minden körülmény között gyermekülésbe becsatolva kell utazni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra