Apa beteszi a fütyijét anya puncijába

Amikor pár hónappal ezelőtt megkérdeztem 5 és 7 éves lányaimat, hogy tudják-e, hogy lesz a kisbaba, a fenti választ kaptam egy vihorászós „fúj, de undorító” félmondattal kiegészítve. Láttam, hogy emellett nagyon érdekli őket a téma, ezért beszereztem néhány könyvet, ami hasznomra válhat az „oktatásban”.

A korosztályom nyilván emlékszik az akkoriban kapható, csodálatos rajzairól is híres A sehány éves kislány című könyvre, amely számunkra tündérmese volt, és egy „igazi” kislány történetén keresztül, finoman értette meg velünk, hogy születik a kisbaba. A könyv több nemzedéken át segített a szülőknek a felvilágosítás nem mindig egyszerű feladatában. Gyermekkorom egyik kedvenc könyve volt, ha becsukom a szemem, ma is előttem vannak a fantasztikus rajzok. Hamarosan lányaimat is meglepem a könyvvel.

A sehány éves kislány
Móra Kiadó, 2010. (13. kiadás), 1890 Ft

Hogyan születik a kisbaba?

Ha már visszamentünk az időben, meg kell emlékezzek erről a könyvről, amit a veresegyházi piacon lőttem néhány évvel ezelőtt. Az Egészségügyi Felvilágosítási Központ ajánlójával nyitó könyvet 1971-ben adták ki, melynek eredetije 1968-ban jelent meg angol nyelven. A bevezető szerint a könyv nem kisgyerekeknek való, az ábrák elsősorban a szülőket segítik abban, hogy a gyerekeknek a koruknak és értelmi színvonaluknak megfelelően tudják elmagyarázni, hogy születik a baba. „Hívjuk fel a gyermek figyelmét arra, hogy az ember szexuális élete nem egyszerű biológiai folyamat, hanem legmélyebb érzéseinek és érzelmeinek kifejezése” – javasolja a könyv.

A továbbiakban a hagyományos méhecske-virág kombinációt fejtegetik. Több oldalt szántak a bibére, virágporra, a virágföldre, és lépésről lépésre magyarázzák el, hogyan jön létre egy új virág. Ezt követik az állatok: először a tyúk hátára mászik a kakas, és lesz tojás, meg kiscsirke, majd jönnek a kutyák, szintén rajzokkal illusztrálva, aztán végül az ember is sorra kerül. A megtermékenyítést emígyen mutatják be: „Az állatoktól és a növényektől eltérően, a két embert – az apát és az anyát – gyermek nemzése közben különösen meleg szeretet tölti el. Az ondósejt az apa nemzőszervén keresztül bejut anya testébe, hogy ott találkozzék a petesejttel.” Az illusztráció egy takaró alatt csókolózó pár. Arról, hogy hogy kerül a nemzőszerv anya testébe, illetve pontosan hova is teszi apa az ondósejtjeit, csak a szülés bemutatásánál derül ki.

Medicina, 1971

Az első könyvem a szexualitásról

Ezt a gyerekeknek szánt felvilágosító könyvet a dugig tömött postán kezdtük el nézegetni az öt és félévessel, amely élénk érdeklődést keltett a körülöttünk ülők körében. „Anya, nézd, itt a punci!” –kiáltott fel a gyerek, majd a lapozgatás alatt újabb és újabb hangos megállapítások következtek az illusztrációk alapján. Amikor elhangzott a „Miért áll fel a fiúk fütyije a képen?” kérdés elhangzott, és a fél posta árgus szemekkel, izgatottan várta a válaszom, jobbnak láttam, ha a könyv nézegetését otthon folytatjuk. Itthon aztán csatlakozott a nyolcéves is, és meglepetésemre nem fulladt vihogásba a történet, értelmes és okos kérdéseket tettek fel a látottak alapján. Nem volt túl sok újdonság abban, amikről beszélgettünk, viszont sokat segítettek a könyv illusztrációi és a gyerekek nyelvén (bár inkább pár évvel idősebbeknek) íródott szövege. Láttam, ahogy lopva újra és újra azt az oldalt nézegetik, ahol ízléses rajz mutatja be a szeretkezést, kinagyítva, hogy hova is kerül pontosan az a fütyi.

Nagyon megszerették azt a fejezetet is, ahol a kisbaba növekedése látható - mindig megbeszéljük, hogy a nagylányom farfekvésesen született, és újra és újra el kell mondanom, hogy igen, ez azt jelenti, hogy a popsija bújt ki először. Az AIDS-szel foglalkozó fejezetet érdeklődés hiányában egyelőre átugrottuk. Nekem azt tetszett a legjobban, hogy a könyv a tolerancia jegyében nyíltan beszél a homoszexualitásról is, azt sem hallgatják el, hogy szeretet, szerelem és szexuális vonzalom nemcsak egy férfi és egy nő, hanem két férfi és két nő között is kialakulhat.

Patricia Könyvek, 2010.
3490 Ft.

Csajológia – A tested, a fiúk és a szex

Ez a könyv már nem az ovisoknak-kisiskolásoknak szól, a célközönség a 11 év fölötti lányok. Ennek megfelelően nem a színes-szagos illusztrációkon van a hangsúly, hanem a korosztályra jellemző stílusú ismeretterjesztő szövegen, amely laza, de nem túl laza, nyílt és érthető. Olyan kérdéseket boncolgat, amelyeket talán nem minden kis-nagylány mer feltenni otthon, és nem feltétlenül azért, mert nincs olyan kapcsolata az anyukájával, hanem csak egyszerűen cikinek tartja. A szerzők, egy gyermekorvos és egy szülész-nőgyógyász saját tapasztalataik alapján írták meg a könyvet, és nem csupán a szexualitásról, hanem az önbizalomról, a kapcsolatokról, és a kiskamaszokat érdeklő egyéb kérdésekről is szól.

Ebben az életkorban kezdenek igazán fontossá válni a barátok, kezd kibontakozni egy újfajta érzés, a szerelem, amely témákat szintén a kellő mélységig dolgoz fel a könyv, és készíti fel azokat a lányokat is a várható érzésekre, eseményekre, akik nem tudják/merik megbeszélni ezeket az édesanyjukkal. A szexualitásról is nyíltan beszélnek, az előjátéktól az aktuson át a védekezésik, érzelmekig, biológiai és lelki történésekig, és itt is előkerül a homoszexualitás kérdése is, amelyre megnyugtató válaszokat kaphat a kíváncsi olvasó.

Tetszik, hogy nem a szülők ellen beszélnek, sőt, sok családnak segíthetnek azzal, hogy elmagyarázzák a tinilányoknak, hogy ebben a korban van, hogy nehéz otthon anyával és apával, ez teljesen természetes, és meg is próbálnak megoldást találni a problémára. Bár mi is voltunk kislányok és emlékszünk egy csomó mindenre, a könyvet pont azért ajánlom nemcsak a kiskamaszoknak, hanem szüleiknek is, mert nyelvezete és a problémakezelése sokat segíthet megérteni, mi megy végbe a mai tinilányokban.

Park Kiadó, 2010.
2500 Ft

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek