Ön ismeri az intimkerdes.hu nevű oldalt? Mi őszintén szólva nem hallottunk róla egészen addig, amíg nem kaptunk tőlük egy egészen érdekes sajtóközleményt ezen a héten. A „nemi és párkapcsolati problémákra specializálódott közösségi kérdésfeltevő oldal” ugyanis a nemi betegségekkel kapcsolatban tett fel néhány elég húsbavágó kérdést a fiataloknak. Összesen nyolcezren válaszoltak, és nem csak az intimkérdés.hu felhasználói közül, hogy minél szélesebb kép alakuljon ki a magyar tizenévesek és a nemi betegségek viszonyáról.

Bizonyos adatok meglehetősen elrettentőek, főleg a 14 és 18 év közöttiek múltbéli szexuális partnereinek számáról szólók, de az is, hogy valamilyen nemi betegségen minden harmadik megkérdezett tizenéves átesett már. Ezek után csak reménykedhetünk benne, hogy legalább az óvszerhasználatot tényleg komolyan veszik a fiatalok. A sajtóközlemény szövegét alább olvashatja el.

Az oldal kutatása azt vizsgálta, hogy az életkor szerint csoportosított felhasználói milyen nemi betegségekkel találkoztak már a környezetükben és milyen betegségeket kaptak el ők maguk nemi életük során. A megkérdezettek legnagyobb része, több mint 60%-a a méhnyakrákot is okozó HPV vírussal találkozott már, szerencsére többnyire azonban csak a külső nemi szerveken szemölcsöket okozó vírusfajtákkal a csoporton belül.

A felhasználók további 20%-a még ennél is kellemetlenebb betegséggel is szembesült már, köztük tripperrel illetve kankóval. A következő 15% pedig vagy saját életében vagy a közvetlen környezetében találkozott már szifilisszel. A fennmaradó 5% ritkább nemi betegségeken esett át illetve mindössze 1%-uk a halálos HIV vírussal fertőződött ismerősről is be tudott számolni.

A kutatás során kiderült az is, hogy a hazai tinik rendkívül promiszkuisak, sokat szexelnek, 25%-uknak volt már legalább 12 vagy annál is több partnere, 50%-uk 6 és 8 közötti partnerrel élt eddig nemi életet illetve a fennmaradó 25%-uk 5 vagy annál kevesebb partnerrel találkozott eddig.

Az óvszerhasználat terén biztató a helyzet, a megkérdezettek több mint 76%-a sosem szeretkezik óvszer használata nélkül, 10%-uk szerint azonban teljesen fölösleges bármiféle védekezés. Fogamzásgátló tablettát azonban csak a tinik mintegy 60%-a szed rendszeresen.