csernus logóval 2

Megvan, miben tér el a férfiak és a nők véleménye a nőiességről

2014.11.19. 16:57

Ha ön még nem hallotta volna: együttműködésbe kezdtünk a FeelingFinderrel! A FeelingFinder az a kapcsolati böngésző, amiről Dr. Csernus Imre részvétele és a társkeresős posztok kapcsán valószínűleg már ön is hallott, és ahol többek között rengeteg érdekes tesztet lehet kitölteni ismerkedés közben.

A regisztrálók száma folyamatosan nő, így a tesztek anonimmá tett eredményeiből a FeelingFinder pszichológusai egyre több érdekes következtetést tudnak levonni. Így végre hazai adatokból tudhatjuk meg, hogy milyenek vagyunk mi magyarok, ha párkapcsolatokról van szó. A posztsorozatot rögtön az egyik legizgalmasabb témával kezdjük ma.

Először is azt vizsgálták a FeelingFinder szakértői, hogy mit válaszolt több tízezer felhasználó arra, hogy mi tesz egy nőt nővé, máshogy fogalmazva: mitől nőies egy nő? A kérdés már önmagában is izgalmas, de a legjobb az egészben az, hogy az adatokat először nemek szerint kettéválasztották, és aztán foglalták össze az alábbi csodás infografikában. Az ábráról kiderül, hogy a férfiak szerint mitől nőies egy nő, és hogy a nőknek mi a véleménye ugyanerről – bizonyos szempontokból meglepően eltér a két nem véleménye ugyanarról a témáról.

Van négy dolog, ami nagyjából ugyanannyira fontos mindkét nem szerint, azaz a nemek közötti különbség nem több 10%-nál. Ezek: egy nő legyen gondoskodó, legyen befogadó, érzékeny, empatikus, legyen csinos, szexi és legyen nappal házitündér, éjjel szexistennő. A négy dolog közül a csinosság a legfontosabb, ami nem mellesleg a férfiak szerint egyben a legfontosabb dolog is, míg a házitündér/szexistennő kétarcúság csak kb. az emberek egyharmada szerint fontos ahhoz, hogy egy nő igazán nőies legyen.

„Jó velük a szex” és „nagyon tudnak szeretni” – ezt a két dolgot a férfiak markánsan fontosabbnak tartják a nőknél, de mindkét nem megegyezik abban, hogy a kettő közül az utóbbinak van nagyobb szerepe a nőiességben. Egy igazi nő viszont nem csavarja az ujja köré a férfiakat, legalábbis a férfiak szerint, hiszen csak 4%-uk gondolta ezt fontosnak. Ezzel szemben kb. minden negyedik nő úgy érzi, hogy a nőiességben benne van, hogy a nő játszik férfiakkal, de nyilván az nem meglepő, hogy a férfiak számára nem igazán vonzó ez a típus, mivel ők maguk szeretnek irányítani, nem akarják, hogy egy nő az ujja köré csavarja őket, azt meg végképp nem, hogy esetleg más férfiakat. Nőies tulajdonság-e a türelem? Inkább csak a férfiak szerint, közülük 46%-a tartja ezt fontosnak, míg a nőknek mindössze 24%-a. Már itt is jó nagy a különbség, de a legérdekesebbet tartogattuk a végére.

Az utolsó két dolog, ami az ábrán szerepel, elsőre hasonlónak tűnik: „melletük a férfi maximálisan férfi, ők pedig maximálisan nők”, illetve „minden porcikájukban nők”. Érdekes módon azonban az egyiket a férfiak nem tartják túl fontosnak, míg a nők szerint ugyanez egyenesen a legfontosabb dolog, 66%-os aránnyal: a nőies nő mellett „a férfi maximálisan férfi, a nő pedig maximálisan nő”. A másik dolognál pont fordított a helyzet, de egészen drasztikus, 34%-os különbséggel a férfiak javára, pedig hasonló témáról van szó: a nőies nő a férfiak 60%-a szerint „minden porcikájában nő”, míg ugyanez a nők közül csak 26% szerint fontos. Azzal kapcsolatban, hogy ez a nagy eltérés hogyan lehetséges, illetve mit jelent, végül idézzük a FeelingFinder szakértőjének elemzését:

„Tulajdonképpen a „maximálisan nő - maximálisan férfi” állítás esetében egy sokkal komplexebb dologról beszélünk, mint a „minden porcikájukban nők” állítás esetében. Előbbinél nem csak az egyénről, annak külső és belső tulajdonságairól van szó, hanem az életformáról, a konkrét életszituációkról is, legalábbis ez benne rejlik valahol az állításban. Ráadásul itt az ellenkező nem is megjelenik: a maximális nő mellett a férfinak is maximálisnak kell lennie, tehát a férfit és nőt egy egységben szemléljük, és ebben az egységben kell nekik jól funkcionálni. Kiterjedtebb, hosszabb távú, komplexebb dologról van szó, mint abban az esetben, ha „egy nő minden porcikájában nő”. Itt inkább konkrét, viselkedés-, sőt inkább kinézetbeli dolgokra asszociálhatunk, pl. öltözködés, beszéd, stb. A férfiak tehát inkább ebben a konkrétabb értelemben szeretnék a nőket tökéletesnek látni, míg a nők inkább nagyobb egység részeként tekintenek magukra.”

Mi a FeelingFinder?

A FeelingFinder Magyarország első kapcsolati böngésző portálja, ahol a Dr. Csernus Imre vezette pszichológuscsoport által kidolgozott személyiségteszteket tölthet ki. Többet megtudhat önmagáról, és új, minőségi kapcsolatokat alakíthat ki. Ha kitölti a tesztet, magától Csernus Doktortól hallgathatja meg személyiségelemzését egy videóüzenet formájában.

A FeelingFinderen eddig már több, mint 80 000-en regisztráltak. Ez egy személyiségteszten alapuló, összeillést számoló társkereső szolgáltatás, olyan társkereső oldal, ami új dimenzióban közelíti meg a társkeresést: összeillésindex, videóbemutatkozó. A társkeresés zsákbamacskáját próbáljuk kiküszöbölni, azt, hogy csalódjanak az oldalon/már egy randin, mert nálunk az összes önhöz illőt láthatja, nem csak azokat, akiket mi kiválasztanánk.

Sőt, sorbarendezheti őket kedve szerint: ha éppen úgy érzi, a szexuális összeillés a fontos, akkor előreveheti azt, ha a gyerekvállalás, akkor azt. Aszerint rendezi sorba az oldal az önhöz illőket, hogy elöl legyenek azok, akik az ön által fontosnak jelölt szempontok mentén nagy hasonlóságot mutatnak önnel. És a társkeresést kiegészítheti a saját önismerete mélyítésével.