Mindig örülünk, ha aranyos idős párokat mutathatunk, akik együtt élték le az életüket. Elvileg ez mindannyiunk álma: a hosszú életen át tartó boldogság egy hű férj/feleség oldalán. Karam és Katari Chand indiai származásúak, Indiában házasodtak össze csaknem 89 évvel ezelőtt, 1925-ben, amikor India még Nagy-Britannia részének számított. A férj ekkor 20 éves volt, felesége viszont csak 13, ami adatra a derék brit újságok nem szoktak rávilágítani, ha a korrekorder öregekről tudósítanak, mindenesetre akkoriban arrafelé egy 13 éves menyasszony valószínűleg távolról sem számított botránynak.

Emellé valószínűsíthető az is, ők ketten nem azért házasodtak össze, mert annyira szerelmesek lettek volna egymásba, hanem azért, mert családjaik így állapodtak meg. Szóval ez a mindannyiunk álma igazából egy rémálomként kezdődött mai, európai fogalmaink szerint, de Chandék a jelek szerint még innen kiindulva is megtalálták a boldogságot. Igaz, nem Indiában, hanem Bradfordban, 1965-ben ugyanis átköltöztek Angliába, hogy újra a brit korona alattvalói lehessenek.

A forrásokból nem derül ki napra pontosan, hogy melyikük mikor született, az biztos mindenesetre, hogy Karam és Katari Chand egyszerre szokta megünnepelni a születésnapját. A legutóbbi évforduló most a hétvégén volt: Karam, a férj a 109-et töltötte be, míg Katari, a feleség 102 éves lett. Összesen nyolc gyerekük és 27 unokájuk született, a dédunokák száma jelenleg 23-nál áll. A bácsi szinte alig ráncos, a néninek pedig még az összes foga megvan, igaz, némelyik képen kicsit bajszos-szakállas már szegény. De nyilván nem erről kérdezték őket a jeles napon, hanem a hosszú élet és boldogság titkáról.

Fontos, hogy az embernek ne legyenek titkai, és sose veszekedjen. Annyira boldogok vagyunk együtt, és egy valóra vált álomnak tűnik, hogy még egy évnyi házasságot ünnepelhetünk meg. Igazi áldás ennyi ideig házasságban élni. Nagyon büszkék vagyunk az egész családunkra, és nagyon szeretünk együtt ünnepelni velük” – nyilatkozta Karam Chand, aki egyetlen szál cigarettát szív el minden nap, és alkalmanként egy kis whiskey-vel vagy brandyvel erősíti a szívét. „Bármit lehet enni és inni, de csak mértékkel. Sosem tartóztattam meg magam az élet élvezetétől. Minden nap egy ajándék, amit nagyra kell becsülni” – teszi még hozzá Karam Chand.

Az idős pár egyébként legfiatalabb fiának családjával él egy saját bevallása szerint stresszmentes életet. Szép nagy háztartásról van szó, hiszen a fiúnak van egy felesége és négy gyereke, tehát összesen nyolcan laknak együtt. És hogy a végén a nénitől is idézzünk egy szépet:

Tudjuk, hogy megáldott minket az Isten, és végtelenül hálásak vagyunk, hogy megadta nekünk ezt az országot és az életünket, de készen vagyunk elmenni, amikor eljön az ideje, mert nagyon jó életünk volt.