stockfresh 622656 couple-fighting sizeM

Öt dolog, amit soha ne tegyen, ha veszekszik

2014.11.27. 15:46 Módosítva: 2014.11.27. 18:36

Mi arra szavazunk, hogy jobb a béke egy kapcsolatban, de sokan gondolkodnak úgy, hogy a veszekedés feldobja a szürke hétköznapokat és édes a békülés pillanata. Szóval ha mégis mérgelődős szócsatával akarja megoldani a konfliktusukat partnerével, akkor legalább tegye okosan. Összeszedtük azokat a dolgokat, amiket semmiképp ne kövessen el, ha vitás helyzetbe keveredik. 

Ne vagdalkozzon múltbéli dolgokkal!

Régebben sérelmek érték a kapcsolatban, mégis együtt maradtak? Ez akkor azt jelenti, hogy szemet hunyt a múltbéli dolgok felett. A veszekedések alkalmával a párok mégis gyakran előhozakodnak ezzel, pedig semmi értelme felszakítani a régi sebeket. A vita valódi okára koncentráljon, és ne arra, mi történt x idővel korábban. 

Ne zsaroljon érzelmileg! 

Kerülje a szemrehányást, a manipulációt és az érzelmi zsarolást! Felejtse el a „Ha szeretnél, akkor...”, „De hiszen megígérted...”, „Persze, hagyj csak egyedül...” kezdetű mondatokat! Ne játssza a mártírt, ne keltsen bűntudatot és félelemérzetet a másikban és ne hárítsa át a felelősséget! 

shutterstock 90149152

Ne veszekedjen mások előtt! 

Előfordulhat, hogy sem a helyszín, sem az időpont nem alkalmas a vita kirobbantására - főleg akkor nem, ha mások is vannak a környezetükben. Alap, hogy gyerekek előtt ne veszekedjenek, de ugyanez a szabály vonatkozik az ismeretlenekre és ismerősökre is. Ne alázza meg a másikat azzal, hogy nagyközönség előtt megy neki, és a környezetüket se hozzák kellemetlen helyzetbe azzal, hogy ezt végig kelljen nézniük és hallgatniuk. Vonuljanak el a problémákat megbeszélni, és ha épp akkor nincsen erre lehetőség, tolják el egy másik időpontra. 

Ne zárja le a konfliktust elvonulással! 

Tisztelje meg a másikat azzal, hogy meghallgatja és nem vonul el a másik szobába, félresöpörve a lezáratlan problémákat. Ez persze nehéz tud lenni, főleg, ha vélt sérelmekkel bombázzák meg az embert, de ne szakítsa félbe a vitát. Tegyenek a problémák végére pontot. 

És az Istenért, 

ne kiabáljon! 

Kivéve, ha nagyothalló a párja. Higgye el, érteni fogja akkor is, hogy miről van szó, ha nem üvölti le a fejét. Sőt, a kimért tényközlés hatásosabb, mint a hisztis kiabálás, és önt is sokkal komolyabban lehet venni. Arról nem is beszélve, hogy mindenki utálja a balhés szomszédokat. 

Kommentálná? A Facebookon tegye!