A Bors tette közzé annak a most árverésre bocsátott szerelmeslevélnek a szövegét, amit 1966-ban Latinovits Zoltán írt Ruttkai Évának. Kicsit paradox módon a levélhez hozzáfűzték Latinovits Zoltán féltestvérének, Frenreisz Károlynak a nyilatkozatát is, amiben a zenész azt mondja, hogy szerinte nem tartozik a nyilvánosságra, hogy mi van ebben a levélben. Hát a szellem most már kiszabadult a palackból, a kinyomott fogkrémet nem lehet visszatenni a tubusba, stb., úgyhogy ha már bepillantást kaptunk a XX. századi Magyarország leglenyűgözőbb szerelmespárjának magánéletébe, nézzük meg 5 pontba szedve, mik a legérdekesebbek ebben a levélben.

1.

Szóval Latinovits Zoltán 34 éves volt, amikor Gyulán megírta ezt a levelet a júliusi hőségben. A nála 4 évvel idősebb Ruttkai Éva ekkor Szegeden volt, az ottani ünnepi játékokhoz próbált többek között az exférjével, Gábor Miklóssal. Ruttkai ekkor már két éve Latinovits élettársa volt, a levélben mégis nagyon hangsúlyos, hogy a feladó mennyire féltékeny erre a bizonyos G. úrra. Nagyon nehéz az ember szerelmének exével nagyvonalúan bánni, és Latinovits se bírta ki, hogy ne pocskondiázzon egy kicsit, de előtte persze biztosítja Ruttkait arról, hogy megbízik benne:

G. úr ízléstelen becstelensége undorít el, aki Szegeden mindig eljátssza a martyr szerelmes családfőt. Ez sajnos idegesítően hamis és raffinált – következésképp becstelen; mint a színjátszása; mint az élete..

2.

De egy kiszólásból úgy tűnik, Latinovits nemcsak a volt férjtől féltette Ruttkait, hanem kb. a világ összes férfijától – ami a szenvedélyes szerelmesek esetében teljesen normális. Ez következik legalábbis a poszt címének választott alábbi mondatból:

Kérlek ne mutogasd sokat rossz fürdőruháidban a melledet!

3.

Nem titok, hogy Latinovits nem volt egy egyszerű természetű ember, ebben a levélben is pocskondiázza egyik kollégáját, akivel éppen együtt dolgozott:

Stefanik elrémít a színjátszástól.

4.

De hogy túllépjünk végre a féltékenység-témán, fel kell hívni a figyelmet arra is, hogy megvan minden ebben a levélben, ami a klasszikus szerelmeslevelekben ott szokott lenni. Becézgetéssel kezdődik, és egészen költői fordulatokkal ecseteli Latinovits érzelmeit, aminél romantikusabbat ön valószínűleg nagyon régen olvasott utoljára. Itt van például ez a gyöngyszem:

Strandon ülök egy elhagyott asztalnál, ugyanaz a nap süt rám, mint rád Szegeden és az égetô csókú és tűzforró szerelmű tűhegyes napsugarakban én ölellek, én csókollak, én akarlak égetni.

5.

És amin a legjobban meglepődtünk: a fenti gondolat folytatásában Latinovits úgy ír Ruttkairól, hogy abból az derül ki, hogy Ruttkai úgy szeret (vagy legalábbis úgy szerette Latinovitsot), mint egy férfi:

A nappal üzeni a föld, hogy kívánja ráborulj. Rámborítsd lányos lágyságod és férfiszenvedélyed.

A levél teljes szövegét a Borsnál olvashatja el. A levél eredetijére pedig a Központi Antikvárium aukcióján lehet licitálni, kikiáltási ára 150 ezer forint.

Kommentálná? A Facebookon tegye!