Különös családot fedezett fel a Washington állambeli Tacomában a Vocativ nevű lap: két apuka, egy anyuka és egy gyermek él egy lakásban boldog családi életet. Az anya a 24 éves Britt, vele él együtt a 29 éves Cliff és a másik férfi a családban, Dave, na meg a hároméves kissrác, Gareth. A kis család ún. poliamóriában, többszerelműségben él, náluk minden felet mindegyikhez köt érzelmi és testi kötelék is. Fotóikért kattintson ide, történetükért olvasson tovább!

A munkamegosztás pofonegyszerű náluk: a két férfi dolgozik, a nő pedig ellátja a gyereket és a háztartást. Britt szerint nincs semmi extra bennük, ez egy egyszerű háztartás, csak eggyel több fő van benne. Szerinte az ő kapcsolatuk nem keverendő össze a vallásos elvekkel megalapozott többnejűséggel vagy a nyitott kapcsolattal, de hozzátette, alapvetően minden „poli" kapcsolat más. A fontos, hogy minden felet etikusan kell benne kezelni. „Amíg mindenki egyet ért mindennel, az történhet, amit csak akarunk" – magyarázza.

sci-fitől a hármasszexig

Britt és Cliff ismerkedtek meg először a Fandemonium nevű idahói sci-fi fesztiválon. Hamar szerelem lett ebből, a dolog pedig hagyományos monogám kapcsolatnak indult. Össze is házasodtak, és menet közben derült ki, hogy mindketten biszexuálisok. Britt nyitott volt mindenre, abszolút benne volt, hogy akár még egy férfit bevonjanak a dologba. Floridába költöztek, és a neten összehoztak egy kis Dungeons & Dragons játékot játszó társaságot. A társaság egyik tagja volt Dave, aki gyakran maradt náluk tovább. Britt bevallotta, hogy neki tetszik a férfi, mire férje is rábólintott, hogy neki is. Hamar eljutottak a közös pettingekig, majd a hármasszexig.

Beszéltünk Dave-vel és azt mondtuk: "Kedvelünk téged. Szeretnénk járni veled. Mit gondolsz?"

Dave igent mondott, mivel már volt ilyesmiben némi tapasztalata; bár korábbi barátnőjének volt vele együtt két hapsija, Dave nem érintkezett a másik férfivel. Dave lassan Brittékhez csiszolódott, közös programokat szerveztek, ő pedig lassan odaköltözött, még külön szobát is kapott. A dolog akkor szakadt meg, amikor Britt teherbe esett Clifftől, Dave pedig 20 évesen még nem volt kész a családalapításra, ezért elköltözött Ohióba. Ezután, pont két éve volt egy hosszú telefonbeszélgetése Brittel, ekkor jött rá, hogy már többet érez a pár iránt, mint holmi baráti-romantikus-szexuális érzés. Márciusra össze is költöztek ismét, ekkor már Washingtonban.

hányan élnek így?

Felmerülhet a kérdés sokakban, mennyire gyakori a poliamória. Az amerikai nonprofit szervezet, a Loving More (Többet Szeretni) szerint 1-1,5 millió ember él az Egyesült Államokban ilyen kapcsolatban, sőt egy másik felmérés szerint az amerikaiak 4-5 százaléka tér el a monogám életviteltől a párja beleegyezésével (ebben vélhetően a nyitott kapcsolatok is benne vannak).

A feleknek nem ment egyszerűen az átállás az új életmódra: Dave sok barátját vesztette el, Cliff pedig sok konfliktust vállalt fel emiatt vallásos szüleivel. A kis Gareth ügyében százszázalékosan biztosak, tuti, hogy Cliff gyereke, de nem érdekli őket, mindketten az apjának tartják magukat. Aggódnak a jövő miatt viszont: Dave, aki nincs a házaspárral hivatalos kapcsolatban, nem tudja majd intézni Gareth ügyeit, illetve a kisfiú baráti kapcsolatai is bánhatják, ha a haverjai elmondják otthon, hogy Gareth-éknál két apuka van. Britt hozzátette, sokszor már így is lekurvázzák őt kapcsolata miatt, és Gareth is kérdezősködik, hogy mi ez az egész.

Ráadásul mindig felhúzzák magukat azon, amikor országos szinten előkerül a vita a melegházasságról, és még a melegjogvédők is elhatárolódnak a poliamóriát űzőktől. Eleve két szélsőséghez kötik őket: vagy valamelyik többnejűséget pártoló valláshoz/szektához vagy a swingerezőkhöz, mondván biztos vad csoportszexet űznek, erről szól az egész. Belső konfliktusaik is akadnak, de ezeket demokratikus úton, kétharmados többséggel szokták rendezni otthon. Persze néha a nyitottságukból is akadnak konfliktusok: Brittnek nemrég akadt egy afférja egy fickóval, míg Dave randizgatni kezdett egy csajjal, Cliff pedig magára maradt, de azóta ezt is átbeszélték, megoldották.

Ön is poliamóriában él?

Véleményét, hozzáfűznivalóját és főleg saját tapasztalatait vagy történetét küldje be nekünk e-mailben! A Randiblog e-mailcímén folyamatosan várjuk az üzeneteket.