Ha az embert meghívják esküvőre, elég keserves azon gondolkodni, hogy akkor most vajon mennyit kell adni nászajándékba. Merthogy az már szinte nem is kérdés, hogy mi legyen a nászajándék: a pár vagy csinál egy listát és akkor arról kell választani (na de milyen értékben?), vagy a többség a legésszerűbb módszert választja és pénzt kér/ad. Van egy ajándékozással foglalkozó magyar cég, a Meglepkék, ma jött tőlük egy sajtóközlemény, és ők azt mondják, hogy egy pár átlagosan húszezer forintot ad nászajándékba, ha esküvőre hivatalos. Tudjuk, hogy nem kell, de azért segítünk: ez azt jelenti, hogy

fejenként tízezer forintot szokás ajándékozni.

Valószínűleg akik az átlagos násznéptagnál kicsit közelebb érzik magukat az ifjú párhoz, azok valamennyivel fölémennek ennek a tízezer forintos összegnek, távolabbi rokonok viszont kevesebbet adnak. A sajtóközleményből az is kiderül, hogy ez az összeg évek óta változatlan, holott az esküvők egyre többe kerülnek.

Az adatokat mellesleg 2005 óta figyelik, és ez az átlag összesen 150 nászajándék-megrendelésből jött ki, ami ugyan nem sok, de ennél nagyobb megbízható magyar mintával valószínűleg úgyse rendelkezik senki. Illetve de: mi. Öt évvel ezelőtt ugyanis megszavaztattuk a Randiblog olvasóit, hogy ők mennyit adnak nászajándékba meghívottanként, és ott ennek a dulpája győzött: húszezer forint. De persze egy szavazógéppel elméletben véleményt nyilvánítani nem ugyanaz, mint tényleg leperkálni az ezreseket a gyakorlatban egy nászajándékra.

De hogy ne csak a násznép zsebében turkáljunk, álljon itt az az adat is, hogy a házaspárok itthon átlagosan mennyit fordítanak egy-egy esküvőre: 1,8 millió forintot. Ami elég magas összeg, főleg annak fényében, hogy minden egyes meghívottól csak tízezer forint jön vissza.

Ha a tízezres átlaggal számolunk, akkor százfős lagzinál az jön ki, hogy az ifjú pár kb. egy milliót kap vissza nászajándék formájában, de ez még mindig alig több, mint a fele annak, mint amennyibe az egész hacacáré kerülni szokott. Persze Amerikában minden nagyobb, ott egy átlagos esküvő is sokkal drágább – az USA-ban húszezer dollár körül költenek lagzinként, ami kb. 5,5 millió forintnak felel meg. Azaz egy amerikai esküvő kb. háromszor annyiba kerül, mint egy magyar.