Ma egy olyan angol nőről lesz szó, aki egy autoimmun-betegségben szenved. A hölgy neve Ellie Baker, a betegséget pedig alopecia areatának hívják, magyarul foltos hajhullásról van szó. A betegség abból áll, hogy a szervezet idegennek érzékeli a hajhagymákat és megtámadja őket, ezzel szőr- illetve tipikusan hajhullást idézve elő.

A képeken remekül látszik, hogy miből áll az alopecia areata: az embernek egyszer csak foltokban kihullik a haja. A jelenség okára pontos magyarázat nincs, de a hajlam valószínűleg öröklődik, és többek között a stressz könnyebben kiváltja a hajhullást az erre hajlamosaknál. Na pontosan ez utóbbi történt Ellie Baker esetében.

Még 2011-ben volt, hogy a most 35 éves Ellie Baker eljegyezte magát barátjával, Daniellel, az esküvőt pedig 2013 májusára tervezték be. Az esküvő előtt pár hónappal már nagyban tervezgették a lakodalmat, amikor a vőlegény észrevette, hogy egy folton hiányzik menyasszonya haja. Baker elment az orvoshoz, és végül egy onkológus megállapította az alopecia areatát.

Visszatekintve Baker azt mondja, hogy addig, amíg el nem kezdett hullani a haja, egyáltalán nem érezte magát stresszesnek. Egy esküvőt megszervezni ugyan elég nagy feladat, de ő kifejezetten élvezte a készülődést, és még hónapok voltak hátra a lakodalomig.

Na de amikor pontosan az esküvője előtt csomókban elkezdett hullani a haja, persze, hogy stresszelni kezdett. Elég nehéz elképzelni, hogy bárki meg tudná őrizni a nyugalmát, ha menyasszonysága kapujában hirtelen és drasztikusan kopaszodni kezdene.

De Baker helyzetét még az is súlyosbította, hogy ő ráadásul fodrászként dolgozik – nem akart kopasz fodrásznő lenni, kopasz menyasszony meg pláne nem. A legdurvább az egészben az, hogy a hajhullás okozta stressztől a hajhullás tényleg fokozódni kezdett, és egyre szaporodtak és nőttek a kopasz foltok Baker fején.

A rémálomba illő helyzetet szteroidokkal sikerül részben kezelni, de érdemben végülis póthajjal oldották meg a problémát. Amint a képeken is látszik, tényleg észre sem lehet venni, hogy ez a menyasszony alopecia areatában szenved. Baker utólag ezt nyilatkozta most a Mirrornak:

A stressztől rosszabbodik a hajhullás, de én egyáltalán nem voltam stresszben, amíg el nem kezdett hullani. Még csak nem is kellett szerveznem semmit. Kiválasztottuk a helyszínt, a színeket, és a többit anyósom csinálta. Jó értelemben véve izgatott voltam – de semmiképpen se stresszes. Az egész teljesen kiszámíthatatlan, és nem volt konkrét kiváltó oka. Most éppen megvan a hajam, de simán lehet, hogy a jövő héten arra ébredek egy reggel, hogy kihullott az összes. Kegyetlen dolog ez.