Elég jellemző az amerikaiakra, hogy az üzleti életből veszik a párhuzamot a szerelmi életükre. Félig-meddig szlenges kifejezéssel deal breakernek szokták hívni azokat a tulajdonságokat, amik miatt valaki számára biztosan kizárt, hogy egy illetővel kapcsolatot kezdjen. Ilyen tulajdonság lehet mondjuk a dohányzás vagy a lerágott köröm – ha mondjuk számomra elképzelhetetlen, hogy olyannal éljek, aki dohányzik, akkor nekem a dohányzás egy deal breaker, azaz olyasvalami, amitől úgymond „meghiúsul az üzlet”, mert függetlenül az illető összes más tulajdonságától a dohányzás nekem egy feltétlen kizáró ok.

Hat amerikai egyetem közösen kutakodott egy kicsit arról, hogy mit gondolnak az emberek ezekről a deal breakerekről, azaz azokról a tulajdonságokról, amik eleve kizárják a kapcsolatot. Mint kiderült, a férfiaknak és a nőknek egyaránt nagyon fontosak ezek a dolgok, úgy értve, hogy konkrétabban meg tudják mondani, hogy milyen NE legyen a partnerük, mint azt, hogy milyen igen.

Az ilyen biztosannem-tényezők személyről személyre változnak (pl. aki maga is dohányzik, annak a partner cigarettázása nyilván nem lesz deal breaker), de mint kiderült, vannak azért bizonyos tendenciák, amik a többségre jellemzőek.

Egy kutatásban megkérdeztek több, mint 5000 társkeresőt, hogy 17, általában negatívnak tartott tulajdonság közül számukra melyik biztosannem-kategóriás kizáró ok, aztán listába szedve közzétették a legnépszerűbbeket. Mint kiderült, ez a férfiak és nők számára nagyjából megegyezik a top10, a lista alább olvasható. A nők egyébként kicsit válogatósabbaknak tűnnek, szinte mindegyik kategóriára a nők nagyobb arányban mondták, hogy ez nekik biztosannem-kategória.

Ha önre jellemző valamelyik tulajdonság, akkor elvileg nem szabad csodálkoznia, ha nehezen talál párt – hogy melyik pontosan hány százalék szerint kizáró tényező, azért kattintson át a Wall Street Journalhoz!

A leggyakoribb kizáró tényezők, férfiak/nők

  1. Ápolatlan/lusta
  2. Lusta/ápolatlan
  3. Túlságosan ráakaszkodik a másikra/túlságosan ráakaszkodik a másikra
  4. Messze lakik/nincs humorérzéke
  5. Nincs humorérzéke/rossz vele a szex
  6. Rossz vele a szex/messze lakik
  7. Ritkán vágyik a szexre/nincs önbizalma
  8. Nincs önbizalma/túl sokat néz TV-t vagy játszik számítógépen
  9. Makacs/makacs
  10. Túl sokat beszél/ritkán vágyik a szexre