David J Ley egy amerikai klinikai pszichológus, akinek a szakterülete a szexualitás. A Psychology Today oldalán írja, hogy gyakran felügyeli olyan kollégáit a világ körül, akik nem szakértői ennek a területnek, és gyakran hall tőlük bizonyos tévhiteket, amiket pedig szerinte el kéne felejteni. Persze nem csak pszichológusoknak és pszichoterapeutáknak fontos, hogy tudjanak ezekről a dolgokról, szóval akkor is olvasson tovább, ha ön nem különösebben képzett ezen a területen – az alábbi 5 dolog garantáltan mindenkinek hasznos és érdekes.

1. A fétis/szado-mazó szex ritka és egészségtelen – Kanadában végeztek egy kutatást, amiben arra kellett felelnie a válaszadóknak, hogy van-e valami „szokatlan” a szexuális életükben. Ez alatt nyilván fétiseket, szerepjátékokat, szado-mazó szexet kell érteni, de a lényeg az, hogy a válaszadók kis híján fele igent mondott. Aminek fényében nincs túl sok értelme szokatlannak beállítani a szex ezen fajtáját, főleg a Szürke ötven árnyalata sikerét követő korszakban, amikor a szado-mazo már inkább klisé, mint ritkaság. Ráadásul az egészségtelenséget is megvizsgálták, és azt találták, hogy az ilyen szexuális játékokat élvezők gyakran egészségesebb érzelmi élettel rendelkeznek, mint az átlag.

2. A nyílt kapcsolatok hosszú távon nem működnek – Ez a téma valamiért rengetegszer előkerült az utóbbi hónapokban a Randiblogban, de ilyen összefüggésben még pont sosem. Mindenesetre a többség állítólag úgy vélekedik, hogy a nem monogám kapcsolatok nem tartanak sokáig, csakhogy a témát vizsgáló pszichológusok tapasztalata ezt nem támasztja alá. Vannak swinger párok, poliamóriát gyakorlók és nyitott kapcsolatban élők, akik évtizedekig együtt maradnak. Miközben a monogám párok körében a hűtlenség és a válás enyhén szólva nem ismeretlen fogalmak.

3. A pornónézés váláshoz vezet – Ez a tévhit azon alapszik, hogy megvizsgálták, hogy a válásoknál felmerült-e a válóokok között, hogy a férj mennyi pornót néz, és azt találták, hogy igen, nagyon gyakran felmerül. Tehát ha a férj lebukik, hogy pornót néz, akkor számíthat arra, hogy a felesége beadja a válókeresetet.

David J Ley két dolgot hoz fel ezzel szemben: ezek az állítólagos felmérések egyrészt csak személyes beszámolókon alapulnak, nem ellenőrzött tudományos kutatások. Másrészt ha egy házasságban problémák vannak és a szex már nem kielégítő, akkor nyilván sokan előveszik a pornót. De a válást nem a pornó okozza, a pornónézés csak egy következménye azoknak a mélyebb okoknak, amik a kapcsolatot szétrombolták.

4. A szexuális trauma akaratlan homoszexuális vonzalmat okoz – Először is kutatások azt mutatták, hogy meleg és biszexuális férfiak könnyebben válnak szexuális zaklatás áldozatává – akár olyan korban is, amikor még nincsenek is tudatában irányultságuknak. Nem feltétlenül helytálló tehát a következtetés, hogy a zaklatástól váltak homoszexuálissá.

Másrészt a férfiakat nem lehet szigorúan kettéosztani hetero- és homoszexuálisokra, a tudomány mai állása szerint ez egy spektrumnak a két végpontja ugyan, de nagyon sokan helyezkednek el a két végpont között. Azt, hogy valakinek nem kizárólag heteroszexális vonzalmai vannak, nem kell szükségszerűen egy korábbi szexuális traumával összefüggésbe hozni.

5. Az alkalomszerű szex egészségtelen – A közvélekedés elítéli az úgymond arctalan-lelketlen szexet, más néven az egyéjszakás kapcsolatokat, amikor két személy csak a szex kedvéért jön össze, anélkül, hogy szerelmesek lennének egymásba, vagy akár csak ismernék egymást legalább futólag. Sok szakemberben is él valamennyire ez a nézet, hiszen kétségtelen, hogy a döntő többség számára értékesebb a szexualitás, ha azt mély érzelmek hatják át.

Kutatók ráadásul azt is megállapították, hogy a nők között sokan depressziósak lesznek alkalmi szex után és nehezebben érnek el így orgazmust, mint kapcsolaton belüli szex közben. Ez utóbbival azonban az a probléma, hogy további kutatások szerint ezek a nők pont azért bánják meg az egyéjszakás kapcsolatot, mert úgy érzik, mások elítélik őket miatta, nem azért, mert a szex tényleg annyira rossz vagy káros lett volna. Aki elítéli az ilyen afférokat, az nyilván nem fogja élvezni őket, és mondjuk az érzelmekkel átszőtt szexet a többiek számára se helyettesíti, de egészségtelennek tartani őket a szakértő szerint túlzás.