Rengeteget írnak nekünk olvasóink arról, hogy vajon mit várnak a nők a férfiaktól – most legutóbb is ez volt a téma a hétvégén az egyik levélben, amiben György arról írt, hogy az a tapasztalata, hogy a nők csakis az olyan férfiakra buknak, akik macsó-bunkó-izomagyak és/vagy pénzesek.

Ezek után érdekes volt elolvasni, hogy mit ír Vinita Mehta pszichológusnő a Psychology Today oldalán ugyanerről a témáról. Azt mondja, tisztában van vele, hogy a férfiak szerint a nők csak az izmokra meg a pénzre buknak, de pont emiatt meglepő lehet, hogy a következő három tulajdonság (is) vonzza nagyon a hölgyeket. Csak ezekről nem szokás beszélni. Hát akkor beszéljünk most.

1. Mesélőkészség

Egy kutatásban nőknek férfiak vonzóságát kellett értékelnie (és fordítva is). Az értékelendő személyektől mindegyik nőnek adtak egy-egy sztorileírást, volt, amelyik direkt bénán volt megírva, volt, amelyik jól. A végeredmény az lett, hogy a nők vonzóbbnak találták azokat a férfiakat, akikről úgy gondolták, hogy jó a mesélőkéjük, jól elő tudnak adni egy sztorit. Amikor fordított felállásban is elvégezték a kísérletet, kiderült, hogy a férfiakat viszont ugyanez a tulajdonság nem befolyásolja.

További két kutatást is végeztek a témában, és úgy tűnik, hogy emögött az állhat, hogy a nők úgy ítélik meg, hogy az a férfi, aki jól tud sztorizni, az maga mellé tud állítani másokat, befolyásolni tudja a környezetét – és igazából ezt találják vonzónak a jó beszélőkével rendelkező férfiakban.

2. Humorérzék

Főleg Amerikában gyakran szokás ezt hallani, hogy az emberek azt mondják, hogy mennyire szeretik a partnerükben, hogy jó humora van, hogy lehet vele nevetni. De ennél kicsit alaposabb kutatás is volt erről a témáról: 200 férfi és 200 női egyetemistát elemeztek ki arra nézve, hogy mennyire intelligensek, elő tudnak-e állni vicces ötletekkel és hogy hogyan alakult a párkapcsolati életük.

Az derült ki, hogy a jó humort valószínűleg azért tartjuk ösztönösen vonzónak, mert általában valóban magasabb intelligenciával jár együtt, de nem csak itt volt összefüggés: a jó humorú férfiak a randizásban is sikeresebbek. Pontosabban: több partnerről számolnak be, mint azok, akik kevésbé viccesek. Kevésbé szépen fogalmazva: akinek jó a humora, többet szexel. De ez a tanulmány is azt támasztotta alá, hogy a humorizálás inkább a férfiakra jellemző tulajdonság, ami a nőknek jön be, a férfiak kevésbé keresik ugyanezt a csajokban.

3. Önfeláldozás

Erre is volt kutatás, és igen, azt állapították meg, hogy bár elsőre a nők persze buknak a gazdag pasikra, hosszabb távon igazából a nagyvonalúságot, az önfeláldozást és az altruizmust tartják vonzónak. Egy kísérletben férfiak fotóit kellett értékelnie nőknek. A képeken vonzóbb és kevésbé vonzó külsejű férfiak voltak, mindegyikükhöz volt egy kis leírás is, amikben a férfi hol önzetlenül viselkedett, hol nem.

Az ugyanannyira vonzó férfiak közül a nők hosszú távú kapcsolatra mindig az altruista jótevőket jelölték meg vonzóbbnak – az viszont tényleg igaz az olvasói levelekből, hogy ha egy pasi egyéjszakás kalandot akar, akkor a bunkóstílus bejöhet, mert a nők számára csak hosszú távú kapcsolatnál fontos az önfeláldozásra való hajlam. Egy kevésbé vonzó külsejű férfi magasabb pontszámot kapott a nőktől, amikor önfeláldozó viselkedést tulajdonítottak neki, és a csak altruista, de nem vonzó külsejű férfiakra is inkább buktak a nők, mint a vonzó külsejű bunkókra.