Egyes feltételezések szerint már tizenötezer éve él velünk a kutya, akkor háziasították először az emberek, azóta pedig összefonódott az életünk, és a legjobb barátunk lett.

Különböző kutatásokkal már azt is bizonyították, hogy az ebek képesek az ember életminőségét javítani, társaságukban kevésbé érezzük magunkat magányosnak, csökkentik a stressz-szintet, sőt, állítólag komoly betegségeket is képesek kiszimatolni, mint például a cukorbetegség és a rák. 

Psychology Today most egy tanulmányon keresztül mutatott rá arra, hogy a kutya másképp is segíthet rajtunk: az emberi kapcsolatainkat, párkapcsolatainkat is jobbá teszi. 

1. Akár egy randit is összehoz a férfiaknak. A kutyatulajdonosokat ugyanis vonzónak találják az emberek, de legfőképp a nők számára fontos, hogyan viszonyul leendő partnerük az állathoz. Ezt alátámasztja egy, a Match társkereső oldalon 1210 részvevővel végzett kutatás is, vagyis tényleg van abban valami, hogy a kutya egyfajta társadalmi barométer. A nők többek között így mérik fel, érdemes-e belekezdeni a kapcsolatba, illetve lehet-e hosszú távon számítani az illetőre. 

2. A kutyák kedvesebbé tesznek másokat is. A tanulmányok azt mutatják, hogy a kutyák ösztönzik az embereket arra, hogy kapcsolatba kerüljenek másokkal, és hozzájuk pozitívabban álljanak. Az egyik kutatásban négyféle kísérlettel próbálták bizonyítani, hogy a kutya jelenléte mennyire befolyásolja az emberek viselkedését idegenekkel szemben. Az első kísérletben egy férfi, a másodikban pedig egy nő kért pénzt az utcán sétáló emberektől. A harmadik alkalommal pénzt ejtettek a földre, és arra voltak kíváncsiak, segít-e valaki összeszedni. A negyedik kísérlet során egy férfi kutató fiatal lányok telefonszámát kérte el. Mindezt megismételték egy kutya társaságában is, és kiderült, hogy a kutyával minden esetben jobban teljesítettek. Az első három kísérletben a járókelők segítőkészebbek voltak, a negyedik esetben pedig több telefonszámot zsebelt be a férfi kutyával, mint anélkül.

3. Jobbá teszi a párkapcsolatot. A háziállattal rendelkező párok általában boldogabbak, mint akiknek se kutyájuk, se macskájuk. Egy kutatás azt is kimutatta, hogy még a stressz-szintjük is alacsonyabb a konfliktushelyzeteknél. Mondjuk ebben az esetben nem sok, mindössze 100 párt figyeltek meg. Közülük ötvennek volt kisállata, ötvennek nem, az eredmény szerint pedig  az állattartóknak átlagban alacsonyabb volt a vérnyomásuk. Sőt, stresszhelyzetben kevésbé ment fel, és hamarabb tért vissza a normális szintre. A kutatás kitért arra is, hogy azok beszéltek többet egymással, akiknek volt otthon háziállatuk. Hogy ez miért van így? Mert a szociális interakció jót tesz az egészségnek. Meglehet, az állattartók nyitottabbak mások felé, de az is előfordulhat, hogy a kutya teszi őket nyitottabbá.