A Minnesotában élő huszonkilenc éves Johanna Watkins számára akár halállal is végződhet, ha megcsókolja a férjét, sőt, ugyanabban a szobában sem tartózkodhat vele. Hosszú ideje külön helyiségben élnek, ettől függetlenül a férfinek eszébe sem jut a válás - írja a BBC a tavaly ismertté vált párral készült friss interjú kapcsán.

A fiatal nő MCAS-ben, vagyis hízósejt-aktivációs szindrómában szenved. Normális esetben a hízósejtek az immunrendszer működését szabályozzák úgy, hogy a megfelelő időben kiengednek vegyületeket, Watkins sejtjei ezzel szemben ezt rosszkor és rossz időben teszik, ezért az asszony allergiás kvázi mindenre, beleértve ebbe a férjét is. 

A tanárnő tünetei 2013 előtt még nem voltak ennyire súlyosak, akkoriban még úgy élte az életét, mint bárki más. Igaz, már korábban is előjöttek nála a kiütések, az irritábilisbél-szindróma és a migrén is, és ezek a panaszok erősödtek fel a házasságkötés után. Ha a férfi (különösen az arca) túl közel került a feleségéhez, az azonnal köhögni kezdett, és egy évvel ezelőtt már nyilvánvalóvá vált, hogy nem lesznek képesek fizikailag is megosztani egymással az életüket. 

Észrevettük, hogy amikor Scott bejött a szobába, egyre rosszabbul lettem. Egyszer elment levágatni a haját, és amikor visszajött, két percen belül anafilaxiás sokkot kaptam, neki pedig muszáj volt kimennie a szobából

- mesélte Watkins, akin nem segített a gyógyszeres kezelés sem, így egy hermetikusan elzárt szobában kell a napjait töltenie. A férjével való randik is merőben különböznek az átlagos párokétól:

külön szobában nézik meg egyszerre ugyanazt a műsort, és cseten beszélik meg a hozzáfűznivalójukat.

A férfi egyébként teljes munkaidőben dolgozik tanárként, de amint végez, siet haza a feleségéhez. Jelenleg egy barátjuknál élnek, és mivel az asszony allergiás az ételek szagára is, nem főznek semmit a házban. Még az ablak is folyamatosan zárva van, mert ha a szél egy távoli pizzériából befújja a kaják szagát, Watkins egyből anafilaxiás sokkot kaphat. Ő maga csak kétféle ételt tud enni, évek óta ezeken él, felváltva eszi hol az egyiket, hol a másikat. 

A nő egyedül a testvéreire nem allergiás, akik segítenek vigyázni rá. De még mielőtt belépnek a szobába, nekik is szigorú tortúrán kell átesniük: nem ehetnek fűszeres ételeket, speciális szappannal kell fertőtleníteni magukat, és speciális védőruhában mehetnek csak be. 

Férjének mindemellett eszébe sem jut elmenekülni, mint mondta, az esküvőn megfogadták, hogy együtt lesznek addig, míg a halál el nem választja őket.