Jill és Jeff Smokler egy amerikai házaspár, 17 éve vannak együtt, három gyerekük van, akik 9-13 évesek. Pontosan a gyereknevelés az, amiről ők Amerika-szerte ismertté váltak, a feleség ugyanis 2008-ban blogot indított a témában, amikor első babájuk megszületett. Ez volt a Scary Mommy, ami azóta egy külön oldallá nőtte ki magát. Ezek után nyilván önmagában is hírértékű az a bejelentés, hogy a házaspár elválik, de a People riportja azért kavart különösen nagy vitát, mert egy meglehetősen érzékeny kérdés az, ami miatt Jill és Jeff Smokler úgy döntött, 17 év házasság után különválasztják az életüket.

Az ok az, hogy a férj meleg.

A házaspár mindkét tagja 39 éves most, egyetemista korukban találkoztak és jöttek össze. Már az egyetem legelejétől, az első héttől kezdve együtt jártak, és azt mondják, hamarosan kialakult mindkettőjükben a meggyőződés, hogy ez nem csak egy barátság a sok közül, hanem ők lelki társak. 5 év kapcsolat után 2000-ben házasodtak össze, de a férj további 2 év után kezdte felismerni önmagában, hogy a férfiakhoz is vonzódik. Így nyilatkozik most visszatekintve:

Jill volt az első, akinek beszéltem erről. Azt gondolom, hogy akkor tényleg biszexuális voltam, de akkor még ez nem volt különösebben nagy hatással az egész életemre.

Azt is hozzáteszi azonban, hogy idővel viszont arra jött rá, hogy nem biszexuális, hanem meleg. „Az évek során azonban a szexuális beállítódottságom sokkal fontosabb szerepet kapott az egyéniségemben. Jill és én évekig úgy tekintettünk erre, hogy egy olyan része a személyiségemnek, amivel valamit kezdenünk kell, de azt hiszem, hogy idővel szép csendben rájöttünk, hogy ez egyre nagyobb része lett annak, hogy én ki vagyok. Az nekem a megdöbbentő ebben, hogy egy meleg férfi hogy tud ennyire szeretni egy nőt. Ugyanolyan szerelmes voltam Jillbe, mint ahogy bármelyik szerelmes férfi a szerelmébe. És a kapcsolatunk első hét évében ennyi elég is volt.

A dolgot nem próbálták meg szőnyeg alá söpörni, terápiára is jártak miatta, de a nyilvánosság elé eddig nem akartak kiállni a történettel. Ennek egyik fontos oka az volt, hogy előtte természetesen valahogy el kellett mondaniuk a gyerekeknek, hogy elválnak, nehogy a gyerekek az internetről szerezzenek tudomást mindenről. És Smoklerék úgy döntöttek, a válás okát is őszintén elmondják a három kiskamasznak. A gyerekek a beszámolójuk szerint jól reagáltak, a legidősebb kislány azonnal megölelte édesapját a hír hallatán, és a két kisebb fiú is elfogadta, hogy ez van, és hogy ha bármi kérdésük van, azt bármikor megbeszélhetik a szüleikkel.

A férj és a feleség, amint az nyilván a fentiek után nem meglepő, ebben az esetben nem egymást marva válik el, hanem kifejezetten szeretetben zárják le életüknek ezt a fejezetét azzal, hogy a most kezdődő fejezetben sem lesznek idegenek egymás számára. A férj pár kilométerre lakik most a feleségtől (ez Amerikában roppant közelnek számít), a gyerekek egy héten háromszor nála alszanak, de egyébként a napirendjük nem sokat változott a válás miatt. Öten együtt most is rendszeresen tartanak közös családi vacsorákat, együtt mennek nyaralni. Nyilván nagyon nehéz egy ilyen helyzetet megfelelően kezelni, de úgy tűnik, Smokleréknek a körülményekhez képest elég jól ment.

Miközben az egyik oldalról dicsérik őket, hogy felnőtt módjára tudták megoldani ezt a szituációt, addig másoktól kritika is éri őket, hogy a gyerekeknek miért kellett mindent elmondani – van, aki szerint egy 9 éves kisfiú túl fiatal ahhoz, hogy fel tudja fogni, hogy mit jelent ez az egész szituáció. És maga Jeff Smokler sem csinál titkot abból, hogy a gyerekek néha szomorúak és csöndesek mostanában, de hozzáteszi, hogy viszont tudják, hogy bármikor, bármit megbeszélhetnek a szüleikkel és segítséget kérhetnek tőlük. Arról nem is beszélve, hogy jó esélye van, hogy ha a szülők nem mondanak semmit, valahogy előbb-utóbb akkor is rájönnek, hogy édesapjuk meleg, ennél meg talán mégiscsak jobb, ha első kézből kapják meg ezt az információt, nem egyéb úton. Ön szerint?

A férj rádöbben, hogy meleg. Ön szerint mit tegyen ilyenkor a pár?