Zheng Dzsiadzsia 31 évesen döntött úgy, hogy elege van a sehova nem vezető randizgatásokból, ha eddig nem talált magának nőt, már nem is fog, úgyhogy elkötelezte magát egy robot mellett. Persze nem akármilyen robotról van szó. A férfi, akinek mérnökként a mesterséges intelligencia a szakterülete, saját magának rakta össze a tökéletes nőt, akivel jelenleg boldog házasságban él.

Dzsiadzsia egyébként nem vezette azonnal oltár elé gépasszonyát, illedelmesen két hónapig udvarolt neki, mielőtt összeházasodtak. Az esküvőt kínai hagyományok szerint tartották, a vendégek pedig a férfi szülei és barátai voltak – írja a The Guardian. Ennek ellenére persze a helyi hatóságok nem ismerik el hivatalosnak a házasságot, de ez Jiajiat nem érdekli, neki csak az fontos, hogy megállapodott.

A felesége egyébként egyelőre nem túl közlékeny, csak pár szót beszél és nem mozog. A férfi azt tervezi, hogy a jövőben eszközöl rajta néhány fejlesztést, hogy tudjon önállóan járni, és képes legyen elvégezni a házimunkát.

A dolog azért nem ennyire vicces

Persze a történet bizarrul és mókásan hangzik, de egy komoly problémára is felhívja a figyelmet. Kínában komoly gondot okoz, hogy 100 nőre, átlagosan 113 férfi jut a szülésszabályozás miatt. Az országban ugyanis évtizedeken keresztül egy gyermeket engedélyeztek a házaspároknak (2015-ben oldották fel), így ez rengeteg gender-szelektív abortuszhoz vezetett, azaz nagyon sok lánygyereket vetettek el.

A World Economic Forum legfrissebb tanulmánya szerint ez a nemek közti egyenlőtlenség ahhoz vezet, hogy sok középosztálybeli férfi soha nem talál magának feleséget. Ez pedig némileg más perspektívába helyezi a történetben szereplő Zheng Dzsiadzsia helyzetét is, aki vélhetően tudatában volt annak, hogy szinte esélye sincs arra, hogy valódi nővel házasodhasson össze, ám mégis eleget akart tenni a társadalmi és családi nyomásnak.