A Psychlogy Today-nél találtuk meg Robert Weiss pszichológus cikkét arról, hogy egy félrelépést mekkora eséllyel követ szakítás. Közelebbről arról a megfigyelésről van szó, hogy ha egy kapcsolatban a férfi lép félre, akkor egész jó esély van arra, hogy a kapcsolatot később sikerül helyrehozni. Ha azonban a nő hűtlen, akkor a tendencia az, hogy a kapcsolatnak befellegzett. Miért lehet ez? Hát erre keres választ Robert Weiss az alábbi gondolatmenettel.

Illetve hadd bocsássunk még két pár tényezőt, amiket a cikk nem említ, de elég kézenfekvőnek tűnik, hogy sokszor szintén közrejátszanak abban, hogy egy kapcsolatot sikerül-e helyreállítani az egyik fél hűtlenségét követően. A pszichológus ezeket a további okokat egyáltalán nem tárgyalja, se meg nem erősíti őket, se ki nem zárja azt, hogy az általa elmondottak mellett lehet hatása ezeknek is.

  • A férfiakkal szemben a társadalom is megbocsátóbb, könnyebben elnéznek egy férfinak egy kósza numerát, mint egy nőnek. Ugyanolyan szexista beidegződés ez is, hogy ha egy férfi sok nővel szexel, akkor ő a Jani, ha viszont egy nő szexel sok férfival, akkor az a nő egy ribanc.
  • A nők általában nagyobbat veszítenek egy szakítással. Egyedül maradnak, idősebb korban nehezebben találnak magukhoz illő új párt, esetleg rájuk hárul a gyereknevelés. Szóval egy nő talán könnyebben gondolja úgy, hogy a fennálló kapcsolatán kívül neki más esélye nincs a boldogságra, és ezért huny szemet könnyebben férje félrelépése felett.

De a fenti két tényező azt vizsgálja, hogy a megcsalt fél hajlandó-e megbocsátani. Egy félrelépés után a kapcsolat folytatásához azonban nemcsak a megcsalt fél beleegyezése szükséges, hanem az is kérdés, hogy a hűtlenkedő egyáltalán akarja-e folytatni, vágyik-e a másik megbocsátására. A szakértő szerint ebben (is) nagy különbség van férfiak és nők között.

A kiindulási alap ugyanis az, hogy a férfiak számára a szex, és főleg a kapcsolaton kívüli szex gyakran csak pontosan ennyi: szex. Különösebb érzelmek nélkül, csak úgymond a testi szükséglet kielégítése. A nőkre ezzel szemben az a jellemző, hogy nem választják szét ilyen markánsan a szexet és az érzelmeket. A nők ezzel szemben arra vágynak, hogy a szexszel együtt járjon a romantika is, intimitás, kapcsolat a másikkal, szeretet.

Azaz a pszichológus szerint a stabil kapcsolatban élő nők nehezebben mennek bele egy-egy futó kalandba, pusztán a szex kedvéért. Ha a nők félrelépnek, az azért jelenti könnyebben a kapcsolat végét, mert a nők jellemzően olyan férfiakkal fekszenek le, akik fontosak számukra, akik ezáltal vetélytársak lettek az állandó partnernek. A férfiak ezzel szemben úgy is belemennek egy kalandba pusztán a szexért, hogy nincs szándékukban otthagyni állandó partnerüket.

Ennek a gondolatmenetnek az alátámasztására a pszichológus egy kutatást idéz, amiben heteroszexuális férfiaknak és nőknek egymással szexelő, azonos nemű párok videóit mutatták, figyelve a reakcióikat. Odáig nem túl meglepő a dolog, hogy a férfiak két szeretkező férfi látványától nem izgultak fel, két szeretkező nő látványától viszont igen.

A nőknél viszont sokkal kevésbé függött a videón látható személyek nemétől, hogy izgalmasnak találták-e a felvételt. A nőkre nem bizonyos női vagy férfi testrészek látványa van hatással, hanem nemtől függetlenül azoknál a videóknál volt erősebb a nők kétharmadának reakciója, ahol a film utalásokat tartalmazott a két szeretkező fél érzelmeire és kapcsolatára.

Természetesen az evolúció során alakulhatott ki ez a különbség a két nem között, jegyzi meg a szerző a cikk végén. A törzsfejlődés során azok a hímek szaporodtak a leginkább, akik a legtöbb különböző partnerrel szexeltek. A nők számára viszont az az örökség maradt fenn, hogy nem mindegy, hogy kivel fekszenek le, hiszen a szex jó eséllyel terhességet eredményez, és az ő dolguk lesz majd a baba kihordása és felnevelése. Ezért azok a nők jártak jobban, akik megválogatták, hogy kivel állnak össze, és csak akkor mentek bele a szexuális kapcsolatba, ha úgy érezték, hogy megvan a biztos érzelmi háttér.

És ez manapság azt eredményezi, hogy amíg a modern férfi simán képes arctalan, gyors szexre egy idegennel, és aztán boldogan visszatérni állandó partneréhez, addig ha egy nő bevállal egy szexuális kapcsolatot egy másik férfival, akkor az jó eséllyel (de nem mindig!) azt jelzi, hogy az állandó partnerrel megrendült az érzelmi háttér, és a nő talált magának valaki mást.

Ön volt már hűtlen? Önt csalták már meg? Mi lett a vége? Írja meg!

Véleményét, hozzáfűznivalóját és főleg saját tapasztalatait vagy történetét küldje be nekünk e-mailben! A Randiblog e-mailcímén folyamatosan várjuk az üzeneteket. A levelekkel kapcsolatos leggyakoribb kérdések válaszaiért pedig ide kattintson!

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Íme a nagy különbség a férfi és a női hűtlenség között

Egy pszichológus érvelése arról, miért az a tendencia, hogy egy férfi félrelépése után jobbak az esélyek a békülésre.

58 · Jul 17, 2017 04:28pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments