A fenti borítóképen az a szálloda látható kitört ablakokkal, ahonnan a Las Vegas-i merénylő tüzet nyitott a country-koncert közönségére magyar idő szerint hétfő reggel. A tragédia legdrámaibb fotója az alábbi, valószínűleg ön is látta már, hiszen a legtöbbször ezt emelték ki, az Indexen is ez a kép volt a címlapon a lövöldözésről szóló cikkhez. Talán önnek is feltűnt, hogy mi az igazán drámai ebben a jelenetben, de az is lehet, hogy átsiklott a tekintete a kép felett, hát íme a fotó még egyszer.

Ez a kép részben azért vált úgymond ikonná, mert sokan azt látják bele a jelenetbe, hogy a záporozó lövedékek között a férfi a testével próbálja védeni szerelme életét. A testhelyzet mindenképpen erre utal, bár sokan attól tartottak, hogy a nő esetleg már halott vagy súlyosan sérült is lehet.

A Time meginterjúvolta a Getty fotósát, David Beckert, aki azért volt a helyszínen, hogy a koncerten fellépő énekest, Jason Aldeant fotózza az előadás közben. Ahogy az ilyen eseményeken lenni szokott, a fotósokat csak egy pár szám erejéig engedik oda az első sor elé, hogy a színpadot fotózzák, a műsor nagy részéről viszont nem készülhet profi fénykép. Becker, miután a fotósok ideje lejárt, de a koncert még folytatódott, bement a médiasátorba, hogy leadja (azaz az internetre feltöltse) friss fotóit.

Eközben hallotta meg a ropogást, de a bent levők először azt hitték, hogy esetleg petárda, vagy csak a hangfalak ropognak valami technikai hiba miatt. Becker már harmadszor nézett ki a sátorból, amikor a ropogás továbbra is folytatódott, de ekkor már látta, hogy a koncert közönsége pánikban menekül a helyszínről. Azonnal elővette a fényképezőgépét, felállt egy asztalra, és próbált fotózni mindent, amin volt elegendő fény. Miközben a sorozatot készítette, még ő maga sem tudhatta biztosan, hogy pontosan mi történik, csak amikor evakuálták, akkor fogta fel saját képeit visszanézve, hogy mi is történt.

A képek közül a legdrámaibbról sem tudta, miközben a képet készítette, hogy pontosan mi történt, mi történik ezzel a párral. Ennyit nyilatkozott róluk:

Nem tudom, hogy a nő megsérült-e, de a férfi egyértelműen a testével védte és oltalmazta őt.

Aztán hozzátette, hogy pár pillanattal később felálltak és elfutottak.

Többet nem lehet tudni róluk egyelőre, és nem is lenne csoda, ha egy ilyen traumatikus élmény után a pár úgy döntene, hogy nem szeretnének a médiában többet szerepelni ezzel kapcsolatban. De önmagában a fotó is pont elég ahhoz, hogy az ember feltegyen magának pár nagyon nehéz kérdést, belegondolva abba, hogy egyikünk sem kivétel, mindenkivel megtörténhet, hogy valami hasonló szituációba kerül:

  • Én hogyan viselkednék, ha a szerelmemmel együtt ilyen szituációba kerülnék?
  • Én is tudnék ilyen bátor és önfeláldozó lenni?
  • Én is gondolkodás nélkül kockára tenném az életemet, csak hogy védelmezzem a szerelmemet egy ilyen kiélezett helyzetben?

És talán a következő kérdés a legnehezebb:

  • És ha nem vagyunk kiélezett helyzetben, akkor is mindent megteszek érte?