Aki egyszer félrelép, az már örök életére házasságszédelgő lesz? Természetesen nem, vagy legalábbis nem feltétlenül. De amerikai pszichológusok úgy találták, hogy ha valaki hűtlen egy kapcsolatában, akkor az háromszor akkora eséllyel lesz hűtlen a következőben is. Szóval ha ön tudja a partneréről, hogy az előző kapcsolatában félrelépett, például önnel csalta az akkori partnerét, akkor az alábbi pár bekezdés fel fog vetni pár kérdést, amin önnek esetleg érdemes lehet elgondolkodni.

Szóval ez az egész nem csak anekdotákon alapul, hanem a Denveri Egyetem pszichológusainak kutatásán, aminek ismertetését a Psychology Today egyik cikkében találtuk meg. A felméréshez 18 és 34 év közötti személyeket kerestek meg az USA-ban, csak olyanokat, akik nem voltak házasok, de komoly párkapcsolatban éltek. Az ő szerelmi életüket öt éven keresztül kísérték figyelemmel.

Kicsit kitérő most, de a kutatók szerint a következő tényezőkkel jár általában együtt a hűtlenség, illetve az lép könnyebben félre, aki:

  • nincs különösebben elkötelezve a jelenlegi kapcsolata mellett. Ennek jele lehet az, hogy több év elteltével sem házasodott össze a partnerével;
  • nincs különösebben megelégedve, vagy egyre kevésbé van megelégedve a kapcsolatával;
  • megengedőbben viszonyul a házasságon kívül szexhez;
  • bizonytalanabb az emberi kötődéseiben;
  • máshogy viszonyul a szexuális tilalmakhoz és élvezetekhez, mint a partnere;
  • illetve a felsorolás azt is említi, hogy a férfiak könnyebben lépnek félre, mint a nők, bár lehet, hogy ez mostanra már meghaladott.

Szóval ezek a tényezők azokra jellemzők, akik házasságban, esetleg tartós kapcsolatban vannak, és mégis félrelépnek. Ez az újabb kutatás azonban nem is annyira a hűtlenség (elő)jeleire koncentrált, hanem inkább arra, hogy mik az esélyei, hogy a hűtlenség megismétlődik.

Erre a vizsgálatba eredetileg bevont 1294 ember közül csak 484 volt alkalmas: ők voltak azok, akik a felmérés öt éve alatt szakítottak és új kapcsolatot kezdtek. Tehát a következőkben csak erről a 484 fős mintáról lesz szó, akik mind 18-34 közöttiek és nem kötöttek házasságot, de kapcsolatban éltek, ami kapcsolatnak az öt év alatt vége lett, de aztán lett helyette egy másik.

A két kapcsolat közül az első átlagosan 38,8 hónapig tartott (ez három és egy negyed év körülbelül), a második pedig 29,6 hónapig (ez meg ugye kb. két és fél év). Az alanyokat az öt év alatt évenként két-háromszor kérdezték ki, többek között arról, hogy volt-e szexuális kapcsolatuk mással is az állandó partneren kívül.

44% volt azok aránya, akik az öt év alatt valamikor igent mondtak, legyen az a két kapcsolat közül az első vagy a második – vagy akár mindkettő. 30% pedig azt mondta, hogy tudják, hogy partnerük megcsalta őket. Ez elképesztően magasnak tűnik, de figyelem, ez az adat nem jelenti azt, hogy a kapcsolatok majdnem felében félrelép valaki! Mint már korábban hangsúlyoztuk, ez a 44% azoknak a 44%-a, akiknek a vizsgált öt év alatt legalább kettő komoly kapcsolata volt. Teljesen más eredmény jött volna ki feltehetőleg, ha olyanok is szerepelnek a kutatásban, akiknek öt év alatt csak egy kapcsolata volt.

Viszont azok közül, akik az első kapcsolatukban félreléptek, 45% azt mondta, hogy a második kapcsolatában is hűtlen volt. Azok közül azonban, akik az első kapcsolatukban mindvégig hűségesek maradtak, csak 18% lépett félre a második kapcsolatban. Szóval egyrészt azt lehet mondani, hogy a második kapcsolatban sokkal könnyebben hűtlenek azok, akik az elsőben is azok voltak, de közben másrészt az is igaz, hogy akik az első kapcsolatukban félreléptek, azoknak több, mint a fele mégis bírta a monogámiát (legalábbis még további 4-5 évig, amíg a kutatás véget nem ért).

Szóval úgy tűnik, hogy vannak emberek, akik hajlamosabbak a félrelépésre, de természetesen a megoldás továbbra sem a féltékenykedés, a rettegés, a titkolózás meg a gyanúsítgatás, hanem a kommunikáció. Ne titokban, nem a másik háta mögött, kell egy nagy levegőt venni és őszintén meg kell beszélni, hogy ki mit szeretne és mit enged meg.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Aki egy kapcsolatában félrelépett, a következőben könnyebben lép újra félre

Az ön partnere korábbi kapcsolatában hűtlen volt? Lehet, hogy van egy rossz hírünk. Plusz: a nem házas, de kapcsolatban élő 34 év alattiak 44%-a hűtlen.

19 · Oct 12, 2017 04:29pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments