Legyen prűd vagy pajkos, introvertált vagy extrovertált, szexuális fantáziája mindenkinek van, még ha éppen a lightosabb fajtából is való. Justin J. Lehmiller  amerikai szociálpszichológus a Mondd el, mire vágysz című könyvében azokat a szexfantáziákat járja körül, melyek a legtöbb embert foglalkoztatják. Lehmiller több mint négyezer amerikai emberrel töltetett ki egy felmérést (mindössze 3 százalékuk passzolta le a feladatot, mondván, nekik nincsenek szexuális fantáziaképeik), amelynek alapján megírta a fent említett könyvét, és összeállította azt a 15 kérdést, melyre ha őszintén válaszol, játszi könnyedséggel belőhető, milyen szexuális fantáziaképek hajtják titokban vagy felvállaltan.

A kérdések előtt még néhány statisztikai megállapítás a szerző részéről. Kutatásaiból az derült ki, hogy 

  • a republikánusoknak, azaz a politikailag jobboldali beállítódottságúaknak sokkal több olyan szexuális vágya van, amelyek társadalmilag nem elfogadottak (például orgia, hűtlenség, kukkolás);
  • a megkérdezettek 51%-a saját párjáról fantáziál, ellentétben azzal a téveszmével, amely szerint az emberek jelentős hányada hollywoodi bombázókra és szépfiúkra bukik;
  • ami pedig a fizikai fájdalmat illeti: a megkérdezettek 60%-a okozni szeretné, 65%-a pedig átélni; valamint
  • minél több pornót néznek a nők, annál nagyobb péniszről fantáziálnak.

És akkor most már tényleg következzenek a kérdések, és a kutatás alapján jellemző válaszok.

1. Hány éves?

A fiatalabbaknak még a hétköznapi szex is megfelel, az idősebbek, akiknek már jóval több szexuális tapasztalatuk van, sokkal fogékonyabbak a hármasokra, négyesekre. A 30-as, 40-es heteroszexuális férfiaknál gyakori a férfiakhoz kapcsolódó szexuális ábrándkép. A fiatalok körében a BDSM-fantáziák a jellemzők, de nem az agresszió miatt, hanem inkább azért, mert a szexnek ezzel a válfajával próbálnak elmenekülni a hétköznapi monotonitás/problémák elől. 

2. Mi a szexuális irányultsága? 

A homoszexuálisoknál jellemzőbb a BDSM/poligámiával kapcsolatos fantáziák, amelynek egyik oka az lehet, hogy sok homoszexuális úgy érzi, nem tud teljes mértékben beilleszkedni/megfelelni a társadalom elvárásainak, ezért kissé flegmán legyintenek is rájuk, és  szabadjára merik engedni fantáziájukat. 

3. Vallásos?

Itt egy érdekes ellentmondás figyelhető meg: a vallásos embereknél sokkal fontosabb a szexuális élményeikben a lelki kötődés, mint az ateistáknál. Erre kissé rácáfol, hogy mivel a hívőknek követniük kell vallásuk eszmerendszerét, szabályait, a szexualitásban teljes szabadsággal szeretnének kiteljesedni. A vallásos férfiak egy említésre méltó részére igaz, hogy volt már homoszexuális fantáziájuk. 

4. Milyen a politikai beállítottsága?

Ne feledje, Amerikában, ahol a felmérés készült, két nagy párt van: a konzervatívabb érékrendű republikánusok és a náluk liberálisabb demokraták. Lehmiller szerint a republikánusok, mivel nem túlzottan helyeslik a válást, és a házasságukból ritkán lépnek ki, gyakran álmodoznak hármasról, négyesről, párcseréről, a nyitott párkapcsolat bármelyik válfajáról

5. Milyen volt az első szexuális élménye?

Akinek az első együttléte jó élmény volt, megelégszik a „hétköznapi” szexszel, szemben azzal, akiknek nem volt annyira emlékezetes. Az utóbbiak később sokkal nyitottabbak lesznek a kísérletezésre. 

6. Volt-e szexuális bűncselekmény áldozata?

Itt is kissé ellentmondásosak az eredmények. Valaki az érzelemmentes, valaki az érzelmes szexbe menekül, hogy szabaduljon traumájától. Aki utóbbit választja, gyakran a BDSM-ben találja meg a számára kielégítő együttlétet. Mivel önbizalmuk, énképük csorbult a szexuális zaklatásnak köszönhetően, úgy látják, csak olyan szexre „érdemesek”, ahol elnyomják őket. Vagy épp ellenkezőleg: revansot akarnak venni, és ők akarnak az irányító felek lenni. 

7. Van szexuális problémája? 

Akinek igen, valószínűleg vonzódik a BDSM-hez, szükségük van ugyanis az alá-fölérendeltségi szerepjátékhoz, hogy  el tudjanak lazulni a szex közben. Akiknek nincs semmilyen problémájuk, szívesen kísérleteznek új dolgokkal. 

8. Van-e kényszeres szexuális késztetése?

Lehmiller itt megkülönbözteti a magas libidójú egyéneket és a kényszeres szexuális késztetést átélőket. Előbbieknek úgymond egészséges módon magas a szexuális étvágyuk, míg az utóbbiak kudarcaiktól, frusztrációktól próbálnak megszabadulni a szex segítségével. Akinek kényszeres szexuális késztetései vannak, nem tudja kontrollálni érzéseit, gyakran félrelép, veszélyt jelent kapcsolata számára. 

9. Milyennek érzi jelenlegi kapcsolatát? 

Ha boldognak és kielégítőnek, nincsenek formabontó vágyálmai. Ha viszont problémásnak érzi, kétféleképpen küzdhet meg vele. Vagy a megoldást keresi (kommunikációval, a közös vágyak megfogalmazásával), vagy elmenekül, azaz felmerül a félrelépés gondolata.

10. Hogyan kötődik partneréhez?

Aki bizonytalan a párkapcsolatában, nem bízik párja hűségében, elzárkózik a hármas vagy a poliamória gondolatától. Sok bizonytalan ember viszont annál fogékonyabb a szerepjátékokra, BDSM-re, hogy ezáltal is kilépjen a valóságból és egy fiktív, ám annál biztonságosabb vagy tét nélküli világban találja magát. 

11. Lelkiismeretes, precíz embernek tartja magát?

Akkor valószínűleg nyitott az újdonságokra is, ahogy a részletekben is gyakran elveszik. Ha szexuális téren valami újdonságot próbál ki, szereti jó előre megtervezni a legapróbb részletekig. Különösképp a helyszínbéli újítások lelkesítik fel, de a más kultúrákra jellemző szexuális szokásokat is szívesen kipróbálná. 

12. Társasági lény?

Ha ön extrovertált személy, szeret a társaság középpontja lenni, a gruppenszexnél, párcserénél izgalmasabb dolgot talán el sem tud képzelni. Kevés dologra mond nemet, amíg úgy érzi, ön van a középpontban. 

13. Foglalkoztatják más emberek problémái?

Aki erősen empatikus, együttérző személy, általában irtózik az erőszak minden formájától, még akkor is, ha közös megegyezésen alapul. A non-monogám felállásban is csak akkor van benne, ha meggyőződött róla, hogy a másik félnek is teljesen okés. 

14. Jó stressztűrő?

Mert ha nem, és biztonságra, nyugodtságra vágyik, semmi olyat nem tud elképzelni, mint például a párcsere vagy bármilyen merész újítás például helyszínben. A BDSM szépen meghatározott alá- és fölérendeltségi szerepe azonban egész jól fekszik önnek. 

15.  Szereti önmagát?

Akinek nincs önbizalma és önbecsülése, véli Lehmiller, annak a fantáziája annál nagyobb, hogy így élhesse ki azokat a szexuális vágyait, amiket a való életben nem mer, mert fél a visszautasítástól. 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Ha erre a 15 kérdésre őszintén válaszol, jobban megismerheti a saját szexualitását

Több mint négyezer amerikaival töltette ki tesztjét egy szociálpszichológus, hogy rájöjjön, melyek a leggyakoribb szexuális ábrándképek.

23 · Oct 12, 2020 04:10pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments