A 43 éves, kisgyerekes anya még most is bármikor lenyom bárkit a világ legjobb nője-szavazásokon, az MDF-es politikusnő szexi kisugárzását pedig még a Tudósok zenekar is dalban méltatta. Egyikük sem gumilabdaseggű húszéves, a pasik mégse dobnák ki őket az ágyukból - ez nagyjából meg is felel a MILF definíciójának.

Miközben a kifutókról lassan ovisok rugdossák le a már öregnek számító 16 éves manökeneket, meg úgy általában, mindenki őrült összegeket költ az örök fiatalságra, addig egyes huszas-harmincas pasik nem átallanak lelkesedni akár ötvenéves nőkért is. Madonna nem csak Alex Rodriguezt szedte el feleségétől, hanem a nála 25 évvel fiatalabb Jesus Luzt is modell barátnőjétől, a 63 éves Cher úgy néz ki, mint a saját unokája, Sarah Palin alaszkai politikusnő pedig beszélhetett bármekkora baromságokat, azért csak pornófilmet ihletett. Akkor most mégse olyan fontos a feszes fenék?

A MILF betűszó (kibontva Mother I’d Like to Fuck, szépítő fordításban kb. „dugnivaló anyuk”) a 35-50 közti női korosztály szexuálisan vonzó, esetleg kifejezetten kihívó tagjaira alkalmazott szlengkifejezés. A szót közismertté az Amerikai pite című igen bárgyú, emiatt kultikussá vált vígjáték tette a 90-es évek végén, ahol a kamaszkorú fiúk minden anyára gerjedtek, akik nem az övék, de a jelenség ennél jóval korábbról eredeztethető.

Például onnan, hogy az ötvenes évek óta anyu már nem ül otthon köténykében-hajcsavaróban, klasszikus háztartásbeliként, hanem csini kosztümben munkába jár. És nem csak csinos, de jobban szem előtt is van: igen, férfiszemek előtt is. És nem elég, hogy jobban szem előtt van, de még karriert is csinál, ami nem csak az önbecsülésének tesz jót (és ugye hallottunk már az magabiztosság és a szexi kisugárzás összefüggéséről), hanem anyagilag is megengedheti magának általa nem csak a szexi öltözködést és kifinomult testápolást, de az edzőtermet, vagy a kozmetikai-plasztikai beavatkozásokat is (amikkel aztán jópár évet le is csalhat a valós korából később).

A MILF-ek szexiségének másik oka lehet, hogy mióta létezik a fogamzásgátló tabletta, a nők választják meg, mikor és kitől akarnak teherbe esni. Amikor pedig nem akarnak – mert például már megvan a saját családjuk, és/vagy önálló egzisztenciájuk, és köszönik, jól el is vannak ezzel –, olyankor már csak azért szexelnek, mert szexelni akarnak. Nagyon vonzó lehet egy könnyed, kóbor numerára vágyó férfinak, ha nem kell stresszelje magát amiatt, hogy a hölgy esetleg vele óhajtana családot alapítani: ha egy szexi MILF úgy dönt, hogy szexre kerül sor, az csakis és kizárólag a szex miatt lesz, amit felszabadultan (és védekezve) élvezhetnek majd mindketten.

Ezáltal tehát egy középkorú, független egzisztenciájú (esetleg már gyereket is szült) nő elméletileg az ideális szexpartner. A gyerek megléte persze nem szigorú követelmény, enélkül is lehet valaki szexi középkorú nő, ugyanakkor az anyaság még némi plusz szexepilt is visz a dologba: hisz ki ne vágyna olyan szeretőre, aki nem csak tapasztalt és odaadó az ágyban, "de megvan benne a képesség, hogy még annak is megbocsásson, aki az imént lehányta?” – írja viccesen az Austinmama.com-on Marrit Ingman újságírónő és gyakorló családanya, aki a saját megfigyelése szerint soha nem volt még olyan kívánatos a férfiak körében, mint mióta szexi kiegészítőként gyereket visel.

A MILF-definíciónak megfelelő nőkre az is kevésbé jellemző, hogy azon stresszeljenek, elég feszes-e a fenekük, vagy nem lóg-e a mellük: tudják, hogy már nem olyan feszes/már nem áll olyan hetykén, amennyire régen, és bár tesznek az ügyért, ugyanakkor tisztában vannak vele, hogy nem ez a fontos. És szerencsés egybeesésként vannak olyan pasik, akik a sok feszes fenék és hetyke cici után maguk is rájöttek ugyanerre. Arról nem is beszélve, hogy egy érett, tapasztalt nő testén már nem kell tétován kísérletezgetni: 30 felett egy nő már tisztában van azzal, mi és hogyan jó neki, és nem szégyelli akár kommunikálni is a férfi felé, aki pedig megkönnyebbülten adja át az irányítást.

Dr. Rusz Edit szexuálpszichológus szerint az idősebb nők azért is lehetnek jobb partnerek, mert szívesen bizonyítják be önmaguknak, hogy fel tudják venni a versenyt a ropogós húsú fiatal lányokkal. „A fiatal lányok nem állnak szóba azzal, aki nem tud kellő egzisztenciát felmutatni, nekik szükségük van egy jól megalapozott jövőképre a családalapításhoz. Ha ezt a férfi tudja hozni, megkaphatja cserébe a ropogós húsú húszévest. Ezzel azonban nem okvetlenül kap szexuális és lelki harmóniát – míg az érettebb nők pont ebben jobbak. Érzelmet, gondoskodást, törődést képesek adni, jobban odafigyelnek a férfi lelkére” – fejtette ki a Velvetnek a pszichológusnő.

Ezzel pedig képesek a férfi számára az egyik legősibb női szerepet, a puha, odaadó, gondoskodó és elfogadó anyáét nyújtani anélkül, hogy elvárásokkal stresszelnék. „Az idősebb nőkben több a türelem. Nekik nem kell állandóan bizonyítani, ugyanakkor a lelkiséget, a puha nőiességet, a biztonságérzést tudják belevinni a szexbe és a kapcsolatba, ami tudat alatt az anyai szeretet nosztalgiáját hívja elő” – tárja fel dr. Rusz, milyen szépen működteti az Ödipusz-komplexus a MILF-kultuszt.

A harmincas-negyvenes-ötvenes nők ráadásul már nem eszközként használják vonzerejüket, hanem egyszerűen felszabadultan élvezik a szexet: „A huszas korosztály a szexet hajlamos jutalomként-büntetésként alkalmazni, és sértésnek élik meg, ha egy férfi állandóan „nyaggatja” őket a vágyaival. Ugyanezt egy érett nő óriási bókként értékeli, ez pedig mindkét fél nemi önbecsülésére óriási pozitív hatással van”.

A szexi MILF-ek térhódításának harmadik oka lehet a társadalom korbeli összetételének átalakulása. Magyarországra is jellemző az a jelenség, ami a nyugati társadalmakban is komoly aggodalomra ad okot: hogy a gyerekszületések csökkenő számával egyre nő az idősek aránya, azaz elöregszik a társadalom. Ennek gazdasági hatásai nem túl rózsásak, de ez nem ennek a cikknek a témája, párhuzamosan viszont kedvező befolyása is van: az emberiség rájött, hogy harminc felett, vagy attól, hogy valaki anya lett, még nem ér véget az élete.

A MILF-jelenséghez persze maguk az érintettek, a középkorú nők hozzáállásának változása is szükséges volt: míg régebben az volt az elfogadott, hogy egy kapcsolatban a férfi az idősebb, ma már nem lep meg senkit, ha a nő az. Ettől még élvezheti, minden pozícióban.