Adam Lambert, a melegségét vállaló American Idol-versenyző egy élő tévéközvetítésben megcsókolta egy azonos nemű zenészét a színpadon. Bár ez a késő éjszakai műsorsávban történt, azonnal nagy tiltakozási hullám, letiltás, és a gyermekek lelki épsége iránti hisztérikus aggodalom követte az akciót. Az amerikai média és közvélemény a jelek szerint úgy érzi, Madonna és Britney Spears híres, 2003-as műsorszáma nem is olyan szexi, ha két férfi csinálja ugyanazt. Lambert ráadásul másnap emiatt nem adhatott interjút a Good Morning America című reggeli műsorban, akik helyette a Rihannát összeverő Chris Brownt hívták meg: a nőverés tehát korántsem ciki, csak melegnek lenni az.

Az American Idol tehetségkutatóban feltűnt, fiatal meleg énekes, Adam Lambert múlt vasárnap éjjel, az American Music Awards díjátadó élő közvetítésében lendületes csókot váltott billentyűsével, Tommy Joe Ratliffel. Az akció Janet Jackson kifittyenő mellénél is nagyobb botrányt eredményezett: mivel a közvetítés élőben ment, egész Amerika látta, amint két férfi megcsókolja egymást a színpadon, és ez sokaknak egyáltalán nem tetszett annyira, mint mondjuk ugyanez 2003-ban Madonna és Britney Spears előadásában. Mire véget ért a műsor, már több mint 1500 hívó tiltakozott telefonon a díjátadót közvetítő ABC tévétársaságnál, és a helyzet az azóta eltelt egy hétben csak fokozódott.

A homofób felhördülés eredményeként ugyanis az ABC bepánikolt, gyorsan ejtette is a saját reggeli beszélgetős műsorában, a Good Morning, America című talkshowban csütörtökre tervezett Lambert-interjút. A konkurencia, a CBS Early Showja persze azonnal lecsapott a ragyogó alkalomra és az újdonsült nézettségfokozó botrányhősre, így Lambert náluk magyarázta el, hogy oké, lehet, picit tényleg elragadtatta magát, de nem lát ebben semmi rosszat, és senkit nem akart felháborítani vele. „Az volt a célom, hogy a kifejezés szabadságát és a művészi szabadságot hirdessem. Ha ugyanezt egy női előadó tette volna, kötve hiszem, hogy ilyen felháborodást keltett volna vele” - véli Lambert, hozzátéve: a megcsókolt fél, Tommy Joe Ratliff egyébként heteró, és ezt az egészet csak a show kedvéért csinálták.

2003-ban, az MTV Video Music Awards díjátadón Madonna először Britney Spearst, majd Christina Aguilerát csókolta meg; különösebb botrány nem lett belőle, mindenki a Madonna imidzsére jellemző vagány húzásként könyvelte el a dolgot. Lambertnek ezek után esze ágában sincs bocsánatot kérni azoktól a tévénézőktől, akik számára egy éjjel 11-kor kezdődő közvetítésben – tehát hangsúlyozottan nem a családi műsorsávban – is elviselhetetlen egy férficsók látványa: „Működik itt azért egy kettős mérce: női előadóktól évek óta látunk és elfogadottnak tartunk szexuálisan rendkívül kihívó produkciókat, de mihelyt ugyanezt egy férfi csinálja, máris kitör a balhé. Én nem bébiszitter vagyok, hanem előadó” – indokolta.

Adam Lambert, a helyi Megasztár

A 27 éves énekes májusban tűnt fel az American Idol tehetségkutatóban, ahol előadói készségével, jó hangi adottságaival, valamint sokáig kétséges szexuális irányultságával hívta fel magára a figyelmet. Az énekes végül júniusban, egy Rolling Stone-nak adott interjújában tette egyértelművé, hogy igen, valóban meleg, de addigra már pozitív és negatív irányban egyaránt szélsőséges érzelmeket váltott ki, ami szélsőséges ismertséget is eredményezett. Bár végül csak második helyezettként végzett, épp hétfőn jött ki első lemeze, a For Your Entertainment. Az album rögtön az amerikai iTunes harmadik helyén debütált, Lambertnek az AMA Díjátadó volt az első országos közvetítésű szereplése a lemez promóhadjáratában.

Igen is meg nem is

A CBS azért szintén gyávának bizonyult, nézőik lelki békéjéért aggódva az interjút felvezető visszajátszásban kitakarták a csók pillanatát. Mivel azonban pár másodperccel később az idézett Madonna-Spears csókot takarás nélkül játszották be, ezért külön is megkapták a magukét a felháborodott melegjogi szervezetektől.

Jarrett Barrios, a GLAAD (Gay and Lesbian Alliance Against Defamation, a homoszexualitás negatív színben való feltüntetése ellen küzdő civil szervezet) elnöke csalódottságát fejezte ki, amiért a CBS sem sokkal jobb az ABC-nél, mivel egy ilyen álszent húzással „csak azt bizonyítják, hogy a felvállaltan meleg irányultságú előadókkal szemben milyen igazságtalan kettős mércét alkalmaznak. Reméltük, hogy a CBS-nél a melegek és leszbikusok is ugyanolyan elbírálást kapnak, mint a heterók, és nem különböztetnek meg bennünket ily módon”.

Vannak, akik elhiszik

Ugyanakkor a melegek se egyöntetűen boldogok Lambert kackiás kis húzásától: a 356gay.com szerkesztője, Jennifer Vanasco szerint egyenesen káros lehet a melegek megítélésére nézve, például mert sok, a melegházasságot ellenző amerikait csak megerősít az előítéleteiben arról, hogy „a homoszexuálisok a valóságban is úgy élnek, ahogy azt az AMA-díjátadón láthatták”.

A CBS hivatalos közleményében azzal mentegeti magát: „Nagyon sokszor végiggondoltuk ezt. A Madonna-csók már számtalanszor feltűnt azóta a képernyőkön – reggeli műsorokat is beleértve –, Adam Lambert csókja viszont egy épp csúcsra járó botrány tárgyát képezi, egyelőre még nem annyira közismert jelenet, és – amennyire tudjuk – akár még jogi következményekhez is vezethet (a terjesztése)”.

És még mindig lehet fokozni

Az ABC – akik saját, Good Morning America című műsorukból ugye letiltották Lambertet – ráadásul újabb bénázással tetézte az egész helyzetet: miután a melegcsók miatt kiutált énekes nem jelenhetett meg náluk, bejelentették, hogy Chris Brown, a Rihanna arcának szétveréséről ismert énekes lesz a csütörtöki vendégük. Kritizálói szerint az ABC ezzel nagyon káros üzenetet közvetít: ennek olvasata nagyjából az, hogy még nálunk gyengébbet megverni is sokkal inkább szalonképes és megbocsátható, mint azonos neműt szeretni.

A tévétársaság ugyanakkor azt állítja, Lambertet nem a melegcsók miatt tiltották le, hanem az egész múlt vasárnapi produkciója miatt. „A fellépésén megfogta egy női táncosa fenekét, megcsókolta a billentyűsét és szexet imitált egy férfi háttértáncossal, ezzel pedig bizonyította, hogy nem lenne képes egy reggeli műsorban helyénvalóan viselkedni. Nem a melegcsók miatt töröltük a meghívását, hanem mert a reggeli műsorsávhoz túlságosan kiszámíthatatlannak ítéltük. A Chris Brown-interjút viszont már hetekkel ezelőtt a botrány előtt rögzítettük” – idézi a hivatalos indoklást az OK! Magazin.